Koronavirusuutiset Turkissa

Koronavirusuutiset Turkissa

Turkki on käyttänyt voimakkaita rajoitustoimenpiteitä koronatilanteen hillitsemiseksi ja siirtyi avaamaan yhteiskuntaa uudelleen kesäkuun matkailusesongin alettua. Todistus vaadittavista koronarokotteista tai sairastetusta koronaviruksesta oikeuttaa matkustamaan Turkkiin ilman testi- ja karanteenivaatimuksia. Mikäli henkilö ei voi antaa tällaista todistusta, hän voi hankkia negatiivisen PCR-testituloksen tai negatiivisen pika-antigeenitestituloksen. Yli 6-vuotiaiden lentomatkustajien tulee täyttää lisäksi sähköinen ‘Form for Entry to Turkey’ aikaisintaan 72 tuntia ennen lennon lähtöä.

Turkkiin matkustaminen

Koronaviruspandemiasta johtuen ulkoministeriön maailmanlaajuinen matkustamista koskeva yleissuositus on ’vältä tarpeetonta matkustamista’.

Katso ulkoministeriön ajankohtaiset matkustamista koskevat suositukset oheisesta linkistä.

https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/matkustussuosituksiin-muutoksia-v-c3-a4lt-c3-a4-kaikkea-matkustamista-brasiliaan-etel-c3-a4-afrikkaan-irlantiin-isoon-britanniaan-ja-portugaliin(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustettaessa Suomesta Turkkiin matkustajalta ei vaadita negatiivista PCR-testitulosta, mikäli matkustaja kykenee Suomen viranomaisen myöntämällä dokumentilla osoittamaan saaneensa kaikki vaadittavat koronarokotteet vähintään 14 päivää ennen Turkkiin saapumista. Dokumentin tulee olla englannin- tai turkinkielinen. Samoin, mikäli henkilö kykenee todistamaan, että hän on aiemmin sairastanut ja parantunut koronaviruksesta Turkkiin saapumista edeltävän kuuden kuukauden aikana, PCR-testiä ei vaadita. Karanteenivaatimuksia ei kohdisteta mainittuihin henkilöihin. Mikäli matkustaja ei kykene antamaan mainittua todistusta, hän voi hankkia negatiivisen PCR-testituloksen. Testi tulee olla tehty Turkkiin saapumista edeltävän 72 tunnin aikana. Matkustaja voi myös hankkia negatiivisen pika-antigeenitestituloksen. Pika-antigeenitesti tulee olla tehty Turkkiin saapumista edeltävän 48 tunnin aikana. Turkkiin saapuville voidaan tehdä satunnaisia PCR-testejä. Yli 6-vuotiaiden lentomatkustajien tulee täyttää sähköinen ‘Form for Entry to Turkey(Linkki toiselle verkkosivustolle)’ aikaisintaan 72 tuntia ennen lennon lähtöä sekä maitse ja meritse tulevien matkailijoiden ennen maahan saapumista. Tämä ei koske kauttakulkumatkustajia. 

Turkissa voimassaolevan ohjeistuksen mukaan asianmukaista hengityssuojainta tulee käyttää kaikkialla yksityistilojen ulkopuolella mukaan lukien kadut, puistot, rannat, julkiset sisätilat, kuten ostoskeskukset, kaupat ja ravintolat sekä julkinen liikenne.

Turkki on heinäkuun alusta luopunut ulkonaliikkumiskielloista ja kaupunkienvälistä liikkumista koskevista rajoituksista. Kahvilat ja ravintolat palvelevat normaalisti. Ruokapaikkoihin ei enää sovelleta paikkamääräkohtaisia rajoituksia. Museot, teatterit ja kuntosalit ovat auki. Myös konserttien, festivaalien sekä urheilutapahtumen järjestäminen sallitaan. 

Tupakointi yleisissä ulkotiloissa on kielletty. Kävelyteillä, joukkoliikennepysäkeillä tai keskusta-alueilla ei ole sallittua tupakoida.

Lisätietoja Turkin-lennoista, koronapandemiaan liittyvistä rajoituksista ja määräyksistä löydät lentoyhtiöiden verkkosivuilta. 

Lisätietoa koronaviruksesta Turkissa

Ajankohtaisen tartuntatilanteen ja maakuntakohtaisen luokituksen voi tarkastaa Turkin terveysministeriön internetsivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Päivittäisten tartuntapausten lukumäärä = ’Vaka Sayisi’)

Julkinen sairaanhoito Turkissa ei vastaa Suomen tasoa. Suurista kaupungeista ja lomakohteista löytyy korkeatasoisia yksityisiä sairaanhoitopalveluita. Mikäli oleskelet Turkissa ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan, soita Turkin terveysministeriön tarjoamaan palveluun numerossa 184. Palvelu toimii sekä englannin että turkin kielellä.

HES-koodi

Turkissa asuvien ulkomaalaisten tulee käyttää HES-koodia Turkin sisällä tapahtuvan matkustamisen yhteydessä. HES-koodin avulla viranomaiset pyrkivät seuraamaan ja hillitsemään koronan leviämistä. Esimerkiksi sairaalat, julkiset kulkuneuvot, ostoskeskukset ja hotellit vaativat henkilökohtaista HES-koodia. Koodi on maksuton. Lisää tietoa löydät terveysministeriön englanninkielisiltä sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Turkissa pitkittynyt oleskelu koronaviruksen vuoksi

Laittomasta oleskelusta voi seurata sakko tai mahdollisesti maahantulokielto. Lisätietoa Turkin oleskeluluvista antavat Turkin maahantuloviranomaiset (DGMM) numerossa 157. Numero palvelee englannin ja turkin kielellä.

Voit myös hakea oleskelulupaa sähköisesti(Linkki toiselle verkkosivustolle), mikäli aiot oleskella maassa pidempään. Koronaviruksen vuoksi Turkin maahanmuuttovirastoon jätettyjen hakemusten käsittely voi viivästyä. 

Turkin oleskelulupia koskevat määräykset tulee selvittää ennen matkaa Turkin lähimmästä suurlähetystöstä.

Matkustusilmoitus

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pidä matkustusilmoituksesi aina ajan tasalla!

Suomen Ankaran-suurlähetystö koronavirusepidemian aikana

Suurlähetystön asiakaspalvelu palvelee normaalisti puhelimitse ja sähköpostilla. Asiointi suurlähetystössä vain ajanvarauksella. Yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät edustuston verkkosivulta.

Muina aikoina ota tarvittaessa yhteys ulkoministeriön päivystykseen: +358 9 1605 5555.

Suurlähetystö ottaa vastaan passihakemuksia ajanvarauksella. Ota yhteyttä [email protected], mikäli aiot uusia passisi.

Oleskelulupahakemuksia ottaa vastaan Turkissa VFS Globalin ylläpitämä oleskelulupakeskus (Residence Permit Application Centre), joka sijaitsee Ankarassa. Asiointi oleskelulupakeskuksessa edellyttää ajanvarausta. 

VFS Globalin Ankaran-, Istanbulin- ja Antalyan-viisumikeskukset ottavat viisumihakemuksia vastaan rajoitetusti. Viisumihakemuksen jättämistä varten täytyy varata aika etukäteen. Lisätietoja löytyy VFS:n kotisivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)