Koronavirusuutiset Turkissa

Matkustajat, jotka esittävät todistuksen täydestä rokotesuojasta tai sairastetusta koronaviruksesta voivat matkustaa Turkkiin ilman testi- ja karanteenivaatimuksia. Mikäli henkilö ei voi antaa tällaista todistusta, hänen tulee hankkia negatiivinen PCR-testitulos tai pika-antigeenitestitulos. Alle 12-vuotiaiden ei tarvitse esittää negatiivista koronatestitulosta tai koronarokotetodistusta Turkkiin saapuessa.

Turkkiin matkustaminen

Ulkoministeriön matkustussuositus Turkkiin matkustettaessa on ’noudata erityistä varovaisuutta’. Suosituksessa huomioidaan edelleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maan yleinen turvallisuustilanne.

Kehotamme tutustumaan ulkoministeriön julkaisemiin matkustustiedotteisiin(Linkki toiselle verkkosivustolle) aina ulkomaanmatkaa suunnitellessasi. Matkustajien on hyvä huomioida, että monet maat sekä liikenneyhtiöt vaativat edelleen negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta koronasta tai todistusta koronarokotteen saamisesta maahanpääsyn edellytyksenä. Matkustajien tulee itse selvittää todistuksiin liittyvät vaatimukset kohdemaan viranomaisilta sekä laiva- tai lentoyhtiöiltä.

Turkkiin voi maahantulomääräysten mukaan saapua, mikäli matkustaja täyttää jonkin seuraavista ehdoista välttyen samalla karanteenivaatimukselta:

- matkustaja osoittaa saaneensa täyden rokotesuojan 14 päivää ennen Turkkiin saapumistaan joko Maailman terveysjärjestön (WHO) tai Turkin hätäkäyttölistalla olevalla rokotevalmisteella.
- matkustaja osoittaa kotimaansa viranomaisen antamalla todistuksella, että hän on sairastanut koronaviruksen viimeisen kuuden kuukauden aikana.
- matkustaja osoittaa negatiivisen PCR-testituloksen ja testi on tehty Turkkiin saapumista edeltävän 72 tunnin aikana tai negatiivisen pika-antigeenitestituloksen saapumista edeltävän 48 tunnin aikana.

Lentoyhtiöt tai maarajalla maahantuloviranomaiset tarkistavat edellä mainitut maahantuloon oikeuttavat asiakirjat. Turkkiin saapuville voidaan myös tehdä satunnaisia PCR-testejä.

Turkissa ei tarvitse enää käyttää hengityssuojainta ulkotiloissa. Sisätiloissa maskia suositellaan käytettävän, mikäli tila ei ole riittävästi ilmastoitu tai sosiaalisen etäisyyden noudattaminen ei ole mahdollista.

Suosittelemme kuitenkin käyttämään maskia aina varsinkin silloin, kun sosiaalisen etäisyyden noudattaminen ei ole mahdollista. Sisätiloissa, kuten tavarataloissa, julkisissa kulkuvälineissä ja lentokentillä kasvosuojaimen käyttö on edelleen yleistä.

Lisätietoja Turkin-lennoista, koronapandemiaan liittyvistä ajankohtaisista rajoituksista ja määräyksistä löydät lentoyhtiöiden verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä Turkin ulkomailla oleviin edustustoihin.  

Lisätietoa koronaviruksesta Turkissa

Ajankohtaisen tartuntatilanteen ja maakuntakohtaisen luokituksen voi tarkastaa Turkin terveysministeriön internetsivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Päivittäisten tartuntapausten lukumäärä = ’Vaka Sayisi’).  

Julkinen sairaanhoito Turkissa ei vastaa Suomen tasoa. Suurista kaupungeista ja lomakohteista löytyy korkeatasoisia yksityisiä sairaanhoitopalveluita. Mikäli oleskelet Turkissa ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan, soita Turkin terveysministeriön tarjoamaan palveluun numerossa 184. Palvelu toimii sekä englannin että turkin kielellä.

HES-koodi

Koronapandemian aikana tutuksi tullut jäljitykseen tarkoitettu HES-koodi ei ole enää käytössä. 

Turkissa pitkittynyt oleskelu koronaviruksen vuoksi

Laittomasta oleskelusta voi seurata sakko tai mahdollisesti maahantulokielto. Lisätietoa Turkin oleskeluluvista antavat Turkin maahantuloviranomaiset (DGMM) numerossa 157. Numero palvelee englannin ja turkin kielellä.

Voit myös hakea oleskelulupaa sähköisesti(Linkki toiselle verkkosivustolle), mikäli aiot oleskella maassa pidempään. Koronaviruksen vuoksi Turkin maahanmuuttovirastoon jätettyjen hakemusten käsittely voi viivästyä. 

Turkin oleskelulupia koskevat määräykset tulee selvittää ennen matkaa Turkin lähimmästä suurlähetystöstä.

Matkustusilmoitus

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pidä matkustusilmoituksesi aina ajan tasalla!

Suomen Ankaran-suurlähetystö koronavirusepidemian aikana

Suurlähetystön asiakaspalvelu palvelee normaalisti puhelimitse ja sähköpostilla. Asiointi suurlähetystössä on mahdollista vain ajanvarauksella. Yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät edustuston verkkosivulta.

Muina aikoina ota tarvittaessa yhteys ulkoministeriön päivystykseen: +358 9 1605 5555.

Suurlähetystö ottaa vastaan passihakemuksia ajanvarauksella. Ota yhteyttä [email protected], mikäli aiot uusia passisi.

Oleskelulupahakemuksia ottaa vastaan Turkissa VFS Globalin ylläpitämä oleskelulupakeskus (Residence Permit Application Centre), joka sijaitsee Ankarassa. Asiointi oleskelulupakeskuksessa edellyttää ajanvarausta. 

VFS Globalin Ankaran-, Istanbulin- ja Antalyan-viisumikeskukset ottavat viisumihakemuksia vastaan rajoitetusti. Viisumihakemuksen jättämistä varten täytyy varata aika etukäteen. Lisätietoja löytyy VFS:n kotisivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)