Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Tunisia on Pohjois-Afrikan pienin maa. Sen rajanaapureita ovat lännessä Algeria ja etelässä Libya.

Asuminen, asunnot

Vuokra ja muut asumiskustannukset ovat Tunisiassa pääsääntöisesti halvempia kuin Suomessa, mutta näissä löytyy suuriakin eroja eri kaupunkien ja kaupunginosien kesken. Vallankumouksen jälkeinen inflaatio on nostanut elinkustannuksia (esim. elintarvikkeiden hinta). Alivuokralle saa esimerkiksi Tunisin keskustasta huoneita alle 100 euron kuukausivuokralla, mutta niin sanotuista paremmista ja ulkomaalaisten suosiossa olevissa kaupunginosista yksiön vuokra voi nousta liki Suomen tasolle.
Päivittäisten sanomalehtien vuokrailmoituksia kannattaa hyödyntää. Apua saattaa myös löytyä Tunisian expat -yhteisöjen ylläpitämiltä verkkosivuilta. Internetissä on myös sivuja, joissa julkaistaan asuntoilmoituksia. Facebookissa on useampi tähän erikoistunut ryhmä.
Sähkönjakelu on usein ongelmatonta, vaikka satunnaisia sähkökatkoja voikin esiintyä esim. ukonilmalla. Vedenjakelu on myös ongelmatonta. Varsinkin parempitasoiset asunnot on usein varustettu ilmastointi- sekä lämmitysjärjestelmällä.

Autot

Auton voi vuokrata suhteellisen helposti pääkaupungista sekä suurimmista turistikohteista. Turistikohteissa hotellin henkilökunta pystyy auttamaan vuokraamon löytämisessä. Tieverkosto on paikoitellen huonossa kunnossa, vaikka hyvässä kunnossakin olevia pätkiä löytyy. Tieverkoston kattavuus on varsin tyydyttävä. Opasteet ovat arabialaisten aakkosten lisäksi latinalaisilla aakkosilla kirjoitettu, joten oikean tien löytäminen on suhteellisen helppoa. Huoltoasemia löytyy pääteiden varsilta ja bensiini on halvempaa kuin Suomessa. Pääteillä on usein myös tietulleja, tullimaksu on kuitenkin vain muutaman dinaarin luokkaa.

Edustustot

Tunisiassa ovat edustettuina tällä hetkellä yli 60 valtion edustustot. Pohjoismaista Suomen lisäksi Ruotsilla on maassa residentti suurlähettiläs.

Hankinnat

Tekstiilit, kengät ja muut nahkatuotteet ovat Tunisiassa edullisia. Maan eri alueet ovat erikoistuneet paikallisiin käsitöihinsä kuten keramiikkaan ja mattoihin. Basaareissa ja medinoissa (paikallisessa vanhassa kaupungissa) tinkiminen on mahdollista. Kansainvälisten vaateketjujen (mm. Mango, Bershka) vaatteet ovat kalliita. Kodinkoneita ja hintavia huonekaluja löytää mm. Carrefourista ja Geantista.

Elintarvikkeet

Kauppojen aukioloajat vaihtelevat, mutta useimmat ovat auki viimeistään aamuyhdeksästä kymmeneen illalla. Pienemmät korttelikaupat ovat usein auki myöhään iltaan. Näistä kaupoista on mahdollisuus ostaa joitakin elintarvikkeita (leipää, tonnikalaa, juustoja) ja juomia.
Peruselintarvikkeita saa kaupoista helposti, ja hintataso on halvempi kuin Suomessa. Toreilla ja vihanneskojuilla etenkin vihannesten hinta on usein halvempi ja laatu korkeampi kuin kaupoissa. Saatavilla oleva liha on maan islaminuskosta johtuen joko nautaa tai lammasta, myös kanaa tai kalaa käytetään paljon. Porsaanlihaa on saatavilla lähinnä pääkaupungista ja sielläkin vain muutamasta paikasta.
Kauppojen valikoima vaihtelee etenkin hedelmien ja vihannesten osalta kauden mukaan. Valikoimaa on suuremmissa kaupoissa enemmän, mutta monia suomalaisten suosimia tuotteita on vaikea saada. Tuontitavarat ovat usein myös kalliimpia kuin Suomessa.

Ilmasto

Tunisian ilmasto on yhdistelmä Välimeren ja Afrikan ilmastoa ja vaihtelee alueittain. Kesät ovat kuumia ja kuivia. Lämpötila on kuumimmillaan elokuussa, jolloin se kohoaa yli 40 asteen. Talvet ovat yleensä varsin leutoja, joskin yöt voivat olla hyvinkin kylmiä. Keväisin (maaliskuu- toukokuu) ja syksyisin (lokakuu- joulukuu) päivälämpötilat vastaavat Suomen kesää, mutta öisin lämpötila laskee 10 asteen tietämille. 
Ilmasto ja sen myötä myös lämpötilat vaihtelevat pohjoisen ja etelän välillä. Etelä- Tunisiassa Saharan autiomaan vaikutus näkyy kuumempina kesinä ja hedelmättöminä viljelysmaina. Kuivuus on ongelma etenkin näissä osissa maata, jossa vuotuinen sademäärä  jää noin 150 millimetriin, kun se Pohjois-Tunisian rannikoilla on noin 1000 millimetriä. Saharan läheisyydessä sadetta joudutaan usein odottamaan jopa vuosia.

Joukkoliikenne

Kätevin tapa liikkua Tunisiassa on taksi. Taksit ovat helposti saatavilla päiväsaikaan ja ne ovat halpoja. Maksuksi otetaan ainoastaan käteistä, ja on suositeltavaa maksaa joko tasarahalla tai mahdollisimman pienillä kolikoilla, sillä vaihtorahaa on usein saatavilla heikonlaisesti. Takseissa on mittarit, ja taksimatkan aluksi kannattaa varmistaa, että kuljettaja laittaa mittarin päälle. Etenkin lentokentillä ja turistihotelleissa kuljettajat voivat kuitenkin olla haluttomia käyttämään mittaria ja haluavat veloittaa matkasta etukäteen sovitun, yleensä erittäin korkean könttäsumman. Takseissa ei ole useimmiten turvavöitä, varsinkaan takapenkillä.
Joukkoliikenne on Tunisiassa yleisesti ottaen edullista. Linja-autoyhteydet kaupunkien välillä ovat hyvät, mutta itse linja-autoasemat sijaitsevat yleensä kaupunkien ulkopuolella. Useissa kaupungeissa linja-autoasemia on useampi, joten oikea asema kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi Tunisissa linja-autoasemia on kaksi, toinen etelään suuntautuvalle liikenteelle ja toinen pohjoiseen suuntautuvalle liikenteelle.
Paikallisten käyttämät louaget eli minibussit lähtevät usein linja-autoasemien läheisyydestä. Niillä ei ole aikatauluja, vaan kuljettajat lähtevät matkaan vasta kun louage on täysi. Hinnoiltaan ne ovat aavistuksen verran linja-autoja kalliimpia, mutta matka kestää huomattavasti vähemmän, sillä toisin kuin linja-autot, ne pysähtyvät lähtöpaikkansa ja määränpäänsä välillä ainoastaan matkustajan pyynnöstä.
Junat ovat edullinen ja suhteellisen nopea matkustusmuoto etenkin rannikolla. Verkosto kattaa lähinnä suurimmat turistinähtävyydet.

Juomarahat

Yleensä noin 5–10 prosentin suuruinen juomaraha on vapaaehtoinen, mutta se on yleistyvä käytäntö ravintoloissa.

Kansalliset vapaapäivät

17. maaliskuuta 2011 tehtyjen kansallisia juhlapyhiä koskevien muutosten myötä Tunisian viralliset pyhäpäivät ovat (vuonna 2018):
 • Uudenvuodenpäivä 1.1.
 • Vallankumouksen päivä 14.1.
 • Itsenäisyyspäivä 20.3.
 • Marttyyrien päivä 9.4.
 • Työn päivä 1.5.
 • Tasavallan päivä 25.7.
 • Kansallinen naisten päivä 13.8.
 • Evakuoinnin päivä 15.10.
Islamin käyttämästä kuukalenterista johtuen islamin juhlapäivät siirtyvät vuosittain noin kaksi viikkoa edellisvuotta aikaisemmaksi. Niinpä vuonna 2018 islamin juhlapyhiä vietetään seuraavasti:
 • Id al-Fitr (Ramadanin loppu) arviolta 14.–15.6.
 • Id ul-Adha arviolta 21.–22.8.
 • Islamilainen uusivuosi 12.9.
 • Profeetan syntymäpäivä 20.11.

Kirjallisuus

Ranskankielisiä sanomalehtiä ja viikkolehtiä on lehtikioskeissa yleisesti saatavilla. Englanninkielistä kirjallisuutta löytyy vähemmän ja niiden hinnat ovat aika paljon korkeampia.

Kodinhoitoapu

Kodinhoitoapua on Tunisiassa asuvan mahdollista saada käyttöönsä edullisesti. Esimerkiksi siivoojan tai kokin kuukausipalkka ei yleensä ole muutamaa sataa euroa kalliimpi. Kielitaidon puute saattaa kuitenkin olla ongelma, sillä etenkin vanhempi sukupolvi ei välttämättä puhu muuta kuin paikallista arabian murretta.

Koulut ja opiskelu

Tunisiasta löytyy paikallisia kielikouluja, joiden taso saattaa vaihdella huomattavastikin. Niissä on mahdollista yleensä opiskella ainakin ranskaa sekä arabiaa. Esimerkiksi Institut Francais sekä British Council tarjoavat kielikursseja.
Tunisissa toimii neljä kansainvälistä koulua: useampi ranskalainen, amerikkalainen, englantilainen ja kanadalainen. Alle kouluikäisille lapsille tarkoitettuja päiväkoteja on useampia, joista suurin osa  ranskankielisiä.

Käymälät

Käymälät/WC:t ovat Tunisiassa länsimaisia. Kahviloiden ja etenkin pienempien paikallisten ravintoloiden käymälöissä ei kuitenkaan usein ole tarjolla WC- paperia, vaan sen sijaan käytetään käsisuihkua. Isommissa ja kalliimmissa hotelleissa sekä ravintoloissa paperia sen sijaan löytyy.

Lapset

Tunisia on erittäin lapsiystävällinen maa. Tunisialaiset ottavat lapset hyvin huomioon, nostavat  heitä syliin ja antavat usein jotain pientä makeaa. Suomalaiselle tällainen tuttavallinen käytös voi olla hämmentävää, mutta se kuuluu paikalliseen kulttuuriin eikä siitä tarvitse huolestua. Lapsen kanssa liikkuessa tulee noudattaa varovaisuutta, sillä paikallinen liikennekulttuuri on kaoottista eikä jalkakäytäviä usein ole. Lapset ovat tervetulleita ravintoloihin, mutta syöttötuoleja on tarjolla vain harvoin. Takseissa ei ole tarjolla turvaistuimia. Äidinmaidonkorviketta saa helposti ostettua apteekeista, ja suurimmissa supermarketeissa on saatavilla jonkin verran valmiita soseruokia.

Liikennekäyttäytyminen

Liikenne Tunisiassa on pääsääntöisesti kaoottista, liikennesääntöjä ei kunnioiteta ja liikenneonnettomuuksia sattuu paljon. Jalankulkijat ylittävät teitä hengenvaarallisesti, eikä suojateitä juurikaan ole.

Majoitus

Majoitusta on tarjolla viiden tähden hotelleista edullisiin hostelleihin. Majoittumisessa tulee huomioida paikallisten tapojen vaikutus. Tunisialaiset majoitusliikkeet eivät salli tunisialaisten naimattomien pariskuntien yöpymistä samassa huoneessa. Myös pariskuntien, joista toinen osapuoli on tunisialainen, kannattaa varautua esittämään avioliittotodistus.

Mitat ja painot

Tunisiassa on käytössä metrijärjestelmä eli samat mitat ja painot kuin Suomessakin.

Pankit

Pankkeja Tunisiassa on kaupungeissa yleisesti. Pankkiautomaatteja löytyy paljon. Pienimmät nostettavissa olevat summat ovat varsin alhaisia ja pankkien palvelumaksut (kertamaksu ja prosentuaalinen osuus noston loppusummasta) huomioon ottaen kannattaa kerralla nostaa isompi summa. Toimivan pankkiautomaatin löytäminen tosin saattaa olla ongelmallista Tunisissa, sillä usein automaateissa ei ole rahaa tai ne ovat rikki. Automaatin näytön hämmennystä aiheuttava teksti ”Fonds insuffisants” tarkoittaa automaatin käteisvarojen puuttumista, eikä tilin tietoja. Muutama pankki tarjoaa automaateissa vaihtopalvelua euroseteleistä dinaareihin. Internetpankin käyttö on vielä lapsenkengissä.

Parturi-kampaamot

Miesten hiustenleikkuuseen erikoistuneita partureita löytyy etenkin kaupungeissa liki joka kadunkulmasta. Hinnat ovat erittäin halpoja.
Naisten kampaamot ovat usein kauneushoitoloiden tai kylpylöiden yhteydessä. Etenkin turistikohteissa on suurempien hotellien yhteydessä usein kylpylöitä ja kampaamoita, joiden käyttö lienee helpointa. Kansainvälinen asiakaskunta takaa kokemuksen paikallisesta poikkeavasta hiuslaadusta.

Posti

Postinkulku onhidasta ja melko epäluotettavaa. Kirjeessä Suomeen saattaa kestää muutama viikko kun taas paketti voi vielä yli kuukaudenkin. Lähetysten katoaminen matkalla ei ole poikkeuksellista.

Puhelimet

Tunisian suuntanumero on +216. Matkapuhelinverkon kuuluvuus on yleensä hyvä, mutta ulkomaisten liittymien toiminnassa saattaa olla ongelmia. Etelä-Tunisiassa on kuitenkin joitakin katvealueita. Korkeiden käyttömaksujen vuoksi etenkin pidempään maassa oleskellessa on suositeltavaa ostaa paikallinen sim-kortti. Näitä on helposti saatavilla. Suurimmat operaattorit ovat Tunisie Telecom, Orange ja Ooredoo. Korttia ostaessa on mukana oltava henkilöllisyystodistus.
Internet

Tunisialaisten internetsivujen pääte on .tn. Kiinteän puhelinyhteyden ansiosta ADSL yhteydet kattavat ison osan Tunisiasta. Tunisiassa toimii tällä hetkellä muutama ADSL-internetyhteyden tarjoaja, joista suurimmat ovat Orange (Orangen ostama Planet) ja TOPNET ja Ooredoo. Valokaapeliyhteys toimii tietyissä kaupunginosissa.
Kiinteän internetyhteyden lisäksi Tunisiassa on toimiva kolmannen sukupolven mobiiliverkko (3G) vanhan 2G-verkon (EDGE) lisäksi. Tunisian kaikki kolme teleoperaattoria (Tunisie Telecom, Orange Tunisia sekä Ooredoo) tarjoavat 4G-paketteja. Teleoperaattorit tarjoavat myös usb- modeemeja (niin sanottuja ”mokkuloita”).
Tämän lisäksi useat kahvilat ja ravintolat tarjoavat asiakkailleen ilmaisen WLAN-yhteyden ja maassa on kattava verkko internetkahviloita, joissa voi käyttää internetiin kytkettyä tietokonetta. Langattomien internetyhteyksien suhteellisen halpa hinta sekä mobiililaitteiden hintojen lasku on auttanut internetin yleistymistä Tunisiassa. Internetyhteyksien nopeudet kuitenkin vaihtelevat alueittain ja ne ovat usein Suomea hitaammat.
Internetin käyttäjien määrä Tunisiassa on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Internetillä ja varsinkin sosiaalisilla medioilla oli vaikutusta Tunisian 2011 alkuvuoden vallankumoukseen. Sosiaalisten internetpalveluiden kuten esimerkiksi Facebookin käyttö on Tunisiassa varsin yleistä.

Pukeutuminen

Vaikka aikaisemmin Tunisiassa kielletty kokohunnuttautuminen on palannut Tunisian katukuvaan, ei se ole yleistä etenkään kaupungeissa. Naisilta odotetaan hiuksien peittämistä ainoastaan moskeijoissa. Etenkin turistikohteiden ulkopuolella on kuitenkin hyvä osoittaa kunnioitusta paikallista kulttuuria kohtaan ja pukeutua olkapäät ja polvet peittävään vaatetukseen. Tämä koskee niin miehiä kuin naisiakin.
Syksyisin, talvisin ja keväisin maassa matkustaessa kannattaa varautua viileään ja koleaan ilmaan, etenkin öisin.

Puoliso

Vastakkaisten sukupuolten välisistä julkisista hellyydenosoituksista tulee pidättäytyä. Muutoin ilmapiiri vastakkaisten sukupuolten väliselle seurustelulle on kaupungeissa suhteellisen vapaamielinen. Tunisia laillisti musliminaisen ja ei-muslimin välisen avioliiton vuonna 2017 osana pyrkimyksiä tasa-arvoisempaan naisten asemaan. Tunisialaisen miehen kanssa avioituvalta ulkomaalaiselta naiselta ei kääntymystä sen sijaan ole velvoitettu. Eriuskoiset voivat myös mennä naimisiin ulkomailla, jonka jälkeen avioliitto tulee rekisteröidä Tunisiassa.
Saman sukupuolten välisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä voidaan Tunisiassa tuomita 3─5 vuoden vankeusrangaistukseen. Turistikohteissa ja kaupungeissa yleinen ilmapiiri on hieman sallivampi kuin maaseudulla, missä on yhä konservatiivinen ilmapiiri.

Ravinto

Tunisiasta löytyy ravintoloita moneen makuun ja hintatasoon tottuneelle matkailijalle. Etenkin rannikon kaupungeissa on mahdollisuus syödä kalaan ja mereneläviin erikoistuneissa ravintoloissa, joskin purkkitonnikala on Tunisiassa yleisin käytetty kala. Suuremmissa kaupungeissa on lisäksi muun muassa ranskalaiseen ja italialaiseen keittiöön erikoistuneita ravintoloita. Kasvissyönti ei ole Tunisiassa yleistä ja paikallisten voi olla sitä vaikea ymmärtää. Kasvisvaihtoehtoja on kuitenkin jonkin verran tarjolla. Pizzaa ja muuta pikaruokaa tarjoavia ravintoloita ja katukeittiöitä löytyy suurimmista kaupungeista ja turistikohteista.

Rekisteröity parisuhde

Saman sukupuolen välisestä kanssakäymisestä voidaan Tunisiassa tuomita 3–5 vuoden vankeusrangaistukseen. Turistikohteissa yleinen ilmapiiri on hieman sallivampi.

Suomi-kuva

Suomi-kuva on yleisesti ottaen myönteinen. Suomi mielletään pohjoismaisen demokratian ja hyvinvointivaltion osalta kiinnostavaksi malliksi maan omille uudistuksille. Suomesta muistetaan Tunisiassa etenkin kaksi hahmoa: valtiovierailullaan vuonna 1965 palmuun kiivennyt presidentti Kekkonen sekä pitkänmatkanjuoksija Lasse Virén, jonka kompastuminen vuoden 1972 olympialaisissa Münchenissä aiheutti tunisialaisen Mohamed Gammoundin kaatumisen. Virén voitti tuolloin olympiakultaa Gammoudin tullessa toiseksi häviten vain kymmenellä metrillä.

Sähkövirta

Sähkövirta on sama kuin Suomessa, eli 230 V. Muuntajaa ei siis tarvita, kuten ei myöskään adapteria, sillä myös pistorasiat ovat samanlaisia kuten Suomessa.

Terveydenhuolto

Tunisiasta, etenkin turistikohteista ja suurimmista kaupungeista löytyy kansainvälistä tasoa olevia sairaaloita. Hoitomaksut niissä nousevat kuitenkin helposti varsin korkeiksi, joten voimassaoleva matkavakuutus on tärkeä. Sairaanhoito on yleisesti ottaen laadukkaampaa ja helpommin saatavilla Tunisissa ja muissa suurissa kaupungeissa.
Apteekkeja Tunisiasta löytyy helposti ja ne ovat yleensä auki myöhään.
Yleisimmät ongelmat matkailijoilla koostuvat vatsataudeista ja nestehukasta. Käsienpesuun ja muuhun hygieniaan kannattaa kiinnittää siksi huomiota. Vettä, nimenomaan pullovettä, tulisi juoda runsaasti.
Rokotukset
Perusrokotusten olisi hyvä olla voimassa. Näitä ovat:
 • MRP (suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta)
 • dT (suojaa kurkkumädältä ja jäykkäkouristukselta)
 • Hepatiitti A
Riskiarvion perusteella suositeltavia ovat myös:
 • Hepatiitti B
 • Lavantauti
Lisäksi virallisen vaatimuksen mukaan tartunta-alueilta saapuvilta yli yksivuotiailta vaaditaan rokotustodistus keltakuumetta vastaan. A-hepatiittirokotus tarjoaa suojan ainakin 20 vuodeksi, B-hepatiittirokotus eliniäksi.
Lisätietoa matkailijan terveydestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta .

Turvallisuus

Ulkomaalaisiin kohdistuva rikollisuus rajoittuu lähinnä taskuvarkaisiin. Yleistä varovaisuutta kannattaa harjoittaa etenkin ruuhkaisia joukkoliikennevälineitä käytettäessä sekä väentungoksessa.
Korttien kopioimista tapahtuu toisinaan, joten luottokorteilla kannattaa pääsääntöisesti maksaa vain luotettavissa paikoissa, kuten suuremmissa hotelleissa, ravintoloissa ja kansainvälisten ketjujen kaupoissa.
Naisten kannattaa välttää yksin liikkumista pimeän tulon jälkeen.
Vahingon sattuessa on siitä tehtävä ilmoitus paikallisella poliisiasemalla, jolta on pyydettävä kopio raportista.

Valokuvaaminen

Valtion rakennuksia, presidentin ja pääministerin virka-asuntoa eikä sotilashenkilökuntaa saa kuvata. On hyvä osoittaa kunnioitusta paikallisia kohtaa ja kysyä heiltä lupa kuvaamiseen, etenkin perinteisimmillä seuduilla.

Valuutta

Tunisian valuutta on dinaari (TND).Yksi dinaari jakaantuu 1000 millimeen, minkä vuoksi kolikoita kertyy helposti (10, 20, 50, 100 millimen kolikoiden lisäksi on vielä 1/2 dinaarin, yhden dinaarin sekä viiden dinaarin kolikot.) Seteleitä on 5─50 dinaarin arvoisia, mutta suurin arkisessa käytössä oleva on yleisesti 20 dinaaria.
Tunisia on käteistalous, eivätkä luotto- tai pankkikortit ole yleisesti käytettyjä maksuvälineitä. Luottokortteja hyväksytään kaupungeissa isommissa ravintoloissa ja ulkomaisissa Carrefour- ja Monoprix-ketjujen tavarataloissa. Mikäli maksaa Tunisiassa pankki- tai luottokortilla, maksu tililtä veloitetaan dinaareissa. Tällöin on mahdollista, että pankki veloittaa palvelumaksun eri valuutassa peritystä maksusta, joten kannattaa varmistaa asia etukäteen pankin hinnastosta. On tärkeää pitää pientä käteistä mukana, sillä vaihtorahaa on usein huonosti.
Hintojen merkintä saattaa ensi alkuun aiheuttaa väärinkäsityksiä, sillä ne ilmoitetaan usein millimeittäin. Näin ollen esimerkiksi leivälle merkitty hinta "900" tarkoittaakin 900 millimeä.
Tunisian valuutta on "suljettu valuutta", eli sitä ei ole mahdollista vaihtaa Tunisian ulkopuolella. Myös sen maasta vieminen on laitonta, joten viimeisetkin dinaarit on hyvä muistaa vaihtaa ennen lähtöä lentokentän rahanvaihtopisteissä (joka saattaa pyytää aiemman rahanvaihtokuitin nähtäväksi). Samoin maahan tullessa valuuttaa kannattaa vaihtaa heti lentokentälle saavuttaessa. Turistihotelleissa hotellin asiakkaat voivat yleensä myös vaihtaa valuuttaa.

Hyvä tietää