Nya beskickningschefer till Astana, Tunis och Sankt Petersburg samt sidoackreditering i Lesotho

Vid föredragningen fredagen den 24 mars befullmäktigade republikens president utrikesrådet Mikko Kivikoski till chef för Finlands ambassad i Astana från och med den 1 september 2017, utrikesrådet Leena Gardemeister till chef för ambassaden i Tunis från och med den 1 september 2017 och utrikesrådet Anne Lammila till chef för generalkonsulatet i Sankt Petersburg från och med den 1 maj 2017.

Mikko Kivikoski övergår till ambassaden i Astana från generalkonsulatet i Sankt Petersburg.

Han tillträdde som generalkonsulns ställföreträdare 2014 och chargé d’affaires 2016.

Han har också tjänstgjort vid FN-representationen i New York, vid OSSE-representationen i Wien och ambassaderna i Riga och Moskva.

Vid ministeriet har Kivikoski arbetat vid östavdelningen och vid avdelningen för Amerika och Asien.

Kivikoski inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 2001.

Leena Gardemeister övergår till Tunis från ambassaden i London där hon tjänstgjort som ambassadörens ställföreträdare sedan 2013.

Vid ministeriet har Gardemeister arbetat som chef för enheten för exportkontroll och vid den politiska och den utvecklingspolitiska avdelningen.

Gardemeister har också tjänstgjort vid Finlands ständiga representation vid Europeiska unionen, delegationen vid Nato och ambassaden i Kuala Lumpur.

Gardemeister inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1999.

Anne Lammila har varit utrikesministeriets jämställdhetsambassadör sedan september 2015.

Hon har varit ambassadör till Mexiko, Centralamerika, Kuba och Haiti och ambassadörens ställföreträdare i Washington.

Vid ministeriet han hon tjänstgjort som chef för enheten för Latinamerika och Karibien samt vid den politiska och den handelspolitiska avdelningen.

Lammila har också tjänstgjort som ställföreträdare för den ständiga representanten vid Unesco och som ambassadör i Madrid, Brasília och Paris.

Lammila började arbeta vid utrikesministeriet 1983.

Republikens president befullmäktigade därtill chefen för Finlands ambassad i Pretoria, ambassadör Kari Alanko, att representera Finland också i Lesotho.

Ytterligare information: Pirjo Tulokas, personaldirektör, tfn 0295 351 413