Suurlähettiläs Satu Suikkari-Klevenin viesti suomalaisille Thaimaassa ja Kambodzhassa

Suurlähettiläs Satu Suikkari-Klevenin viesti suomalaisille Thaimaassa ja Kambodzhassa

Suurlähettiläs Satu Suikkari-Kleven

Tervehdys suomalaisille Thaimaassa ja Kambodzhassa,

 

Moni Thaimaahan tai Kambodzhaan matkannut on jo palannut Suomeen, mutta meitä suomalaisia on edelleen paljon alueella. Osa on matkailijoita, osa täällä asuvia. Ulkoministeriön kehotus palata Suomeen koskee nimenomaan matkailijoita, ei ulkomailla eri puolilla maailmaa asuvia suomalaisia. Toki moni ulkomailla varsinkin tilapäisesti asuva on päättänyt palata poikkeustilanteessa Suomeen ja osa varmasti pohtii tätä mahdollisuutta, varsinkin jos olosuhteet maailmalla ovat syystä tai toisesta vaikeat.

Riippumatta siitä, olemmeko kotimaassa vai ulkomailla, olemme kaikki samassa veneessä. Tilanteet muuttuvat nopeasti ja uusien sääntöjen ja rajoitusten perässä ei ole helppo pysyä varsinkaan kotimaan ulkopuolella, jos välissä on kielimuuri. Tartuntojen hillitsemiseksi maiden on tehtävä nopeita päätöksiä, jotka vaikuttavat meihin monella tavoin.  Nyt on siedätettävä itseään epävarmuudelle ja toimintaympäristön nopeille muutoksille.  Se mikä pätee nyt, ei välttämättä päde huomenna tai edes tunnin kuluttua. 

Tähän epävarmuuteen helpotuksen tuominen on yksi meidän tärkeimmistä tehtävistämme suurlähetystössä tällä hetkellä. Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä erityisesti EU- ja Schengen-maiden ja Pohjoismaiden kanssa saadaksemme varmennettuja tietoja Thaimaan viranomaisilta sääntöjen ja rajoitusten täytäntöönpanosta. Pyrimme myös saamaan ennakkotietoja, jotta ehtisimme varautua suomalaisiinkin mahdollisesti vaikuttaviin tuleviin muutoksiin. Päivitämme tietoja Facebook- ja Twitter-tilien kautta, ajoittain myös nettisivujemme kautta. Pyrimme aina saamaan virallisen vahvistuksen tiedoista ennen niiden julkistamista. Varmentamattomia tietoja liikkuu paljon, ja jos julkistaisimme viranomaisina myös niitä, se aiheuttaisi vielä suurempaa epätietoisuutta.

Olemme valjastaneet suurlähetystön koko henkilöstön nyt koronatilanteeseen liittyvien tehtävien hoitamiseen. Ykkösprioriteettejamme ovat tällä hetkellä:

  • hädänalaisten suomalaisten avustaminen;
  • kotiinpaluun tukeminen (varsinaiset matkajärjestelyt toki lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien kautta);
  • tiedonhankinta ja tiedonvälitys koronatilanteesta asemamaissamme ja suomalaisiin vaikuttavista viranomaistoimista;
  • ennakoivan tilanneanalyysin tekeminen ja varautuminen tuleviin skenaarioihin; sekä
  • henkilöstömme ja asiakkaidemme terveydestä huolehtiminen.  

Viimeksi mainittu merkitsee käytännössä mm. sitä, että olemme siirtyneet lähetystössä kahden ryhmän rotaatioon, jossa ryhmät työskentelevät vuoropäivinä lähetystöllä ja etätöissä kotona. Lähetystö on normaalisti auki, mutta asiakaspalvelussa olemme siirtyneet ajanvarausjärjestelmään. Katso tästä tarkemmin: http://bit.ly/2IU9qu0. Lähetystön normaalitoiminnoista on keskeytetty huomattava osa, mm. tavanomainen viisumien ja oleskelulupahakemusten vastaanotto ja käsittely. Katso tästä tarkemmin: https://bit.ly/2IXVajR

Käynnistämme tiivistetyn yhteydenpidon suomalaisyhdistysten ja muiden keskeisten suomalaistoimijoiden kanssa, jotta pystymme ylläpitämään ajantasaista kuvaa siitä, miten suomalaisyhteisöillä eri puolilla näitä maita sujuu. Suomalaisyhteisöjen kautta saamamme tieto on meille ensiarvoisen tärkeää – ja lisäksi yhteydenpito lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Se on tässä poikkeustilanteessa aivan erityisen tärkeää.

Meillä on teille kaikille pyyntö: jos olet maassa, muttet vielä tehnyt matkustusilmoitusta, tee se nyt. Ilmoitusten myötä saatava tieto alueella olevista suomalaisista on meille ensiarvoisen tärkeää mahdollisesti tarvittavan avustustoiminnan ennakointia varten. Pystymme lisäksi tiedottamaan ilmoituksen tehneille suoraan tekstiviestillä tai sähköpostilla keskisimmistä muutoksista tilanteeseen. Jos taas olet tehnyt matkustusilmoituksen, mutta jo poistunut maasta, käy ystävällisesti poistamassa ilmoitukseksi, jollet ole merkinnyt siihen alun perin matkan päättymispäivää. Muussa tapauksessa järjestelmämme laskee sinut edelleen alueella oleviin suomalaisiin.

Olemme koonneet oheen juuri tällä hetkellä useimmin esitettyjä kysymyksiä ja tietoa siitä, mistä ajantasaiset vastaukset näihin löytyvät.  Jos et löydä näistä tai oheisista tietolinkeistä tarvitsemaasi tietoa, älä epäröi olla suurlähetystöön yhteydessä ensisijaisesti sähköpostin välityksellä.  (Huom! Nämä löytyvät nyt Facebookista) Lukuisten yhteydenottojen vuoksi vastausajat voivat olla tavanomaista pidempiä. Ulkoministeriön päivystys palvelee kaikkialla maailmassa olevia suomalaisia vuorokauden ympäri hätätilanteissa. Lentoja koskevat muutokset eivät ole hätätilanteita, vaan näissä pyydämme olemaan yhteydessä lentoyhtiöön tai matkatoimistoon. Tämä on tärkeää, jotta vältetään hätätilanteita varten olevan päivystysnumeron liikaa kuormittumista. 

Pidetään toisiimme ja läheisiimme tiiviisti yhteyttä virtuaalisesti. Vertaistuki auttaa ja kantaa epätietoisuuden ajassa.

Lämpimin terveisin koko lähetystön puolesta,

 

Satu Suikkari-Kleven

Suurlähettiläs

 

asiakaspalvelu
konsuliasiat
kriisit
palvelut
ulkoasiainhallinto