Suomalaisyritykset vauhdittavat Thaimaan nousua innovaatiotaloudeksi

Suomalaisyritykset ovat osoittaneet olevansa huimia teknisten innovaa­tioiden edelläkävijöitä, joita maailmalla, myös Kaakkois-Aasiassa, tarvitaan, suurlähettiläs Satu Suikkari-Kleven kirjoittaa.

Kuva: Taylor Weidman

Lukijalta. Thaimaa uudistaa ta­louttaan vauhdilla. Tavoitteeksi on asetettu nousu korkean tulotason maaksi vuoteen 2036 mennessä ja loikka korkean teknologian innovaatioyhteiskunnaksi.

Uudistusten vetureiksi on valjastettu kymmenen teollisuudenalaa, joita jalostetaan uusien innovaatioiden avulla. Vetureiden joukossa ovat muun muassa biotalous, digitaalitalous, terveys­ala ja bioenergia. Näitä aloja kehitetään paitsi t&k-panostuksin myös houkuttelemalla maahan ulkomaisia yrityksiä, joilla on uudistusten kannalta ratkaisevia innovaatioita.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän johdolla Thaimaassa viime viikolla vieraillut energia- ja digitalisaatioaloja edustanut suomalainen yritysdelegaatio otettiin maassa innostuneena vastaan. Huipputason teknologiaratkaisujen lisäksi vahva kilpailuvaltti on suomalaisinnovaatioiden tarjoama apu ilmastonmuutoksen torjuntaan ja muiden globaalien ympäristöongelmien ratkaisuun.

Kuva: Korawut Neeparn

Thaimaan uudistusstrategiassa korostetaan, että talousharppaus edellyttää kestävän kehityksen edistämistä ja ilmastonmuutoksen torjumista. Maan tavoite on nostaa uusiutuvien energiamuotojen osuus vähintään 30 prosenttiin. Lähiaikoina odotettavissa oleva uusi energiastrategia linjaa tarkemmat tavoitteet.

Thaimaan valtava maataloussektori tuottaa jätemateriaalia, jota suomalaisteknologian avulla voidaan muuttaa hyötykäyttöön esimerkiksi biopolttoaineiksi tai biokemikaaleiksi.

Konkreettinen esimerkkialan yhteistyöstä saatiin, kun ministeri Lintilä osallistui Chempoliksen ja tämän kahden paikallisen yhteistyökumppanin välisen yhteistyöasiakirjan allekirjoitustilaisuuteen. Mittavassa hankkeessa tullaan muuttamaan sokerituotannossa jäljelle jäävä biomassa hyötykäyttöön biokemikaaleiksi.

Delegaatioon kuulunut St1 puolestaan käynnisti viime keväänä paikallisen yhteistyökumppaninsa kanssa pilottihankkeen, jossa kasvavan tuotannon ylijäämämate­riaali muutetaan etanoliksi.

Kuva: Ubon Bio Ethanol

Uskon, että saamme todistaa vastaavien kumppanuuksien syntyä monien delegaatioon osallistuneiden suomalaisyritysten ja thaimaalaisyritysten välillä tulevaisuudessa. Myös digialalla on menestyksekästä toimintaa, ja yhteistyötä vauhdittaa vierailun aikana maiden välillä allekirjoitettu yhteistyöpöytäkirja.

Parlamenttivaalit Thaimaassa järjestettäneen ensi vuoden alkupuolella. Tämä palauttaisi maahan siviilihallinnon yli neljä vuotta vallassa olleen sotilashallinnon jälkeen.

Lintilän vierailu antoi mahdollisuuden edistää ministeritasolla EU:n yhteisiä demokratia- ja ihmisoikeusviestejä, kuten poliittisen toiminnan rajoitusten pikaista purkamista vaaleihin valmistauduttaessa.

Siviilihallintoon palaamisen jälkeen voidaan käynnistää uudelleen EU:n ja Thaimaan väliset vapaakauppasopimusneuvottelut. Toisena kärkenä olivat liiketoiminta ja ihmisoikeudet, joissa ministeri korosti ihmisoikeuspuolustajien tärkeää työtä.

Thaimaan kautta avautuvat koko Kaakkois-Aasian vauhdilla kasvavat markkinat, joilla on vahvaa kysyntää suomalaisille innovaatioille.

Kuva: Korawut Neeparn

Vierailusta jäi päällimmäisenä mieleen kolme asiaa. Ykkösenä se, että suomalaisyritykset osoittivat jälleen olevansa huimia teknisten innovaa­tioiden edelläkävijöitä, joita maailmalla tarvitaan. Kasvun eväät ovat erinomaiset myös kaukaisilla markkinoilla, kuten Kaakkois-Aasiassa.

Toinen pointti: korkealla profiililla toteutettu Team Finland -matka luo hedelmällisen perustan tuleville vienninedistämisponnisteluille.

Vierailu alleviivasi myös sitä, kuinka vahvasti kaupallisen yhteistyön ja kestävän kehityksen tavoitteet kulkevat käsi kädessä. Suomalaisten innovaatioiden avulla kannetaan globaalia vastuuta kestävästä tulevaisuudesta.

Satu Suikkari-Kleven

Suomen suurlähettiläs Bangkokissa, Thaimaassa

Mielipidekirjoitus julkaistu Kauppalehdessä 30.8.2018