Paasille Thaimaan kuninkaan myöntämä suurristi ansioistaan thaimaalaispoikien pelastusoperaatiossa

Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-cha luovutti tänään 8.9.2018 suomalaissukeltaja Mikko Paasille Thaimaan kuninkaan myöntämän Direkgunabhorn-ritarikunnan I luokan suurristin. Suurristi myönnettiin Paasin huomattavista ansioista Pohjois-Thaimaassa luolaan loukkuun jääneiden thaimaalaispoikien pelastusoperaatiossa heinäkuussa 2018.  Paasille myönnetty suurristi on Direkgunabhorn-ritarikunnan korkein kunniamerkki, ja Paasi oli ainoa tänään kunniamerkin saaneista pelastajista, jolle myönnettiin tämä korkein kunnianosoitus.

Kuva: Suomen suurlähetystö Bangkok

Juhlavassa ja lämminhenkisessä seremoniassa luovutettiin kunniamerkit seitsemälle ulkomaiselle pelastusoperaatioon osallistuneelle henkilölle ja suurelle joukolle thaimaalaispelastajia. Syksyn aikana järjestetään vastaavat tilaisuudet myös muille operaatioon osallistuneille.

Pääministeri Prayut välitti Thaimaan kuninkaan kiitokset pelastajille näiden korvaamattomasta panoksesta pelastusoperaatioon ja avusta Thaimaalle.  Pelastajien esimerkillinen toiminta on inspiraatiolähde myös muille, pääministeri korosti.

- Suurristi on todella hieno kunnianosoitus, se vetää hiljaiseksi, Paasi totesi Suomen Bangkokin suurlähetystöllä seremonian jälkeen.

Kuva: Suomen suurlähetystö Bangkok

Lähetystön henkilökunta sai mahdollisuuden esittää lämpimät onnittelut Paasille ja nostaa kiitosmaljan rohkeasta ja äärimmäisen vaativasta tehtävästä.  Paasi oli tavannut edellisiltana thaimaalaispojat ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun hän oli kantanut poikia käsivarsillaan luolasta turvaan.

- Poikien tapaaminen energisinä, iloisina ja hyväkuntoisina oli paras mahdollinen kiitos.  Onnellinen tapaaminen poikien kanssa jäi mieleen koko urani koskettavimpana hetkenä, Paasi totesi.

Kuva: Suomen suurlähetystö Bangkok

Suurlähetystön henkilöstö sai mahdollisuuden kuulla suoraan myös Paasin puolison Krista Paasin tunnelmia. – Olen todella ylpeä Mikon toiminnasta pelastusoperaatiossa. Tämänpäiväinen seremonia painuu mieleen suurena kunniana, Krista totesi.