Koronavirustilanne Thaimaassa

Koronavirustilanne Thaimaassa

Thaimaassa vallitsee maanlaajuinen poikkeustila. Maahan saapuminen on mahdollista vain erityisluvalla tietyille ryhmille. Matkustus- ja muita maansisäisiä rajoituksia on purettu asteittain. Palvelut ovat pääosin auki ja sisäinen liikenne toimii lähes normaalisti. Palveluntarjoajat edellyttävät suojamaskien käyttöä, lämmönmittausta ja turvavälien noudattamista. Maahantulijoiden tulee ladata Thai Chana-sovellus, jotta heidät voidaan mahdollisessa koronatartuntatilanteessa jäljittää.

Maahantulosäännökset

Thaimaa julisti 26.3. maahan poikkeustilan, joka kieltää muun muassa maahantulon ulkomaalaisilta tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Rajoitteita on lievennetty asteittain ja 1.7. lukien maahan voi tulla erityisryhmien, kuten diplomaattien lisäksi muun muassa:

  • Ulkomaan kansalainen, joka on Thaimaan kansalaisen puoliso, lapsi tai vanhempi
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva oleskelulupa Thaimaahan
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva työlupa Thaimaahan, sekä tämän puoliso ja lapset
  • Ulkomaan kansalainen, joka opiskelee Thaimaan viranomaisten hyväksymässä oppilaitoksessa, sekä tämän huoltaja
  • Ulkomaan kansalainen, joka tulee Thaimaahan tiettyihin hyväksyttyihin lääketieteellisiin toimenpiteisiin, sekä tällaisen henkilön avustaja

Lisäksi maahantulomahdollisuuksia on avattu tämän jälkeen rajoitetusti myös mm. pitkäaikaisille matkailijoille, eliittiviisumin haltijoille ja eläkeläisille. Kaikki ulkomaalaiset tarvitsevat maahantuloon erityisluvan Thaimaan suurlähetystöstä ja muita asiakirjoja eritysryhmästä riippuen. Lisäksi Thaimaahan saapuvien tulee noudattaa maassa voimassa olevasta poikkeustilasta johtuvia määräyksiä, mukaan lukien 14 päivän karanteeni omakustanteisesti valtion karanteenihotellissa.

Lentoyhtiöt tarvitsevat Thaimaan reittilentoja varten erillisluvan Thaimaan ilmailuviranomaiselta, joten olethan yhteydessä lentoyhtiöösi lentojen toteutumisesta.

Ole yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi, mitä asiakirjoja tarvitset matkustusta varten. Nämä vaihtelevat erityisryhmästä riippuen.

Toistaiseksi Thaimaa ei ole avannut kauttakulkulentoliikennettä matkailijoille. Maarajojen yli liikkuu toistaiseksi lähinnä tavaraliikenne ja ne, jotka ovat saaneet maahantuloon erityisluvan Thaimaan suurlähetystöstä.

Thaimaan viranomaiset ovat antaneet 1.5.2020 lukien COVID-tilanteesta johtuen ulkomaalaisille jo voimassa olleen maassaolo-oikeuden jatkon, joka on voimassa toistaiseksi 31.10.2020 asti.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Maakuntien välisiä matkustusrajoituksia sekä ulkonaliikkumiskielto on purettu, ja Thaimaan sisällä matkailu on mahdollista. Poikkeustilasta johtuen viranomaiset voivat kuitenkin tarvittaessa rajoittaa liikkumista sekä pääsyä alueille ja paikkoihin, joissa tartuntariski on suuri. Tarvittaessa viranomaiset voivat asettaa myös kaupunki- tai maakuntakohtaisia 14 päivän tai lyhyempiä karanteenisäännöksiä tietylle alueelle matkustaville.

Lentoasemat ovat avoinna matkustajille maan sisäisessä lentoliikenteessä. Niiden aukioloajoissa saattaa olla poikkeuksia.

Thaimaahan saapuvien kaupallisten matkustajalentojen kielto on purettu 1.7. lukien. Käytännössä lupia on annettu toistaiseksi vain ns. puolikaupallisille lennoille.

Matkailijat eivät siten voi toistaiseksi tulla Thaimaahan. Koska maahantulo on sallittu vain erityisryhmille, lentävät monet lentoyhtiöt rahtilentoja Thaimaahan ja matkustajalentoja Thaimaasta poispäin.

Kaukoliikenteen bussit ja junat operoivat lähes normaalisti. Myös Bangkokin julkinen liikenne toimii tavanomaiseen tapaan.

Käytä liikennevälineissä ja ulkona muutenkin liikkuessasi kasvosuojainta ja noudata fyysistä etäisyyttä. Jos matkustat lentokoneella, tutustu lentoyhtiön COVID-ohjeisiin matkustajille.

Matkanjärjestäjät voivat asettaa rajoituksia kuljetettavien määrään tarvittaessa.

Lisätietoja:

Terveys

Thaimaan terveydenhoidon kapasiteetti on vahva. Jos sairastut tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita Thaimaan koronavirus-palvelunumeroon 1422, ulkomailta soitettaessa +66 2 2590 30 00. Palvelua on tarjolla myös englanninkielellä. Palvelusta saat tietoa muun muassa COVID-19 –testejä ja –hoitoa antavista sairaaloista. Tietoa löytyy myös Thaimaan terveysministeriön verkkosivuilta. Hoito on ulkomaalaisille pääsääntöisesti maksullista.

Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään monin paikoin. Sen käyttämättä jättämisestä voi viranomaisten harkinnan pohjalta seurata sakkorangaistus. Viranomaiset pyytävät huomioimaan riittävät turvavälit kaikilla julkisilla paikoilla. Lämmönmittaus on yleistä. Normaalia korkeampi ruumiinlämpö (useimmiten >37.5) voi estää sisäänpääsyn asiointipaikkaan.

Maahantuloluvan saaneilla erityisryhmiin kuuluvilla henkilöillä tulee olla matkapuhelin, johon ladataan Thaimaan viranomaisten lanseeraama Thai Chana –sovellus maahantulijan jäljittämiseksi tarvittaessa mahdollisessa COVID-tartunta-tilanteessa. Myös monet yritykset edellyttävät asiakkaiden skannaavan liikekohtaisen QR-koodin tai jättävän yhteystietonsa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämiseksi.

Lisätietoja:

Palvelut

Thaimaa on lieventänyt asteittain palvelurajoituksia ja 1.7. lukien palvelut ovat pääosin auki.

Vaikka Thaimaan sisäinen matkailu on mahdollista, ovat jotkut hotellit vielä kiinni, ja tarjonta avoinna olevien kesken vaihtelee maakunnittain. Valtaosa nähtävyyksistä on saanut avaamisluvan, mutta tarkista kuitenkin etukäteen kohteen aukioloajat.

Viranomaiset vaativat kaikkia palveluntarjoajia noudattamaan asettamiaan COVID-sääntöjä ja -ohjeistuksia. Useat palveluntarjoajat, kuten kaupat, pankit ja liikenneoperaattorit, edellyttävät asiakkailtaan kasvosuojaimen käyttöä. Lämmönmittaus on yleistä. Lisäksi yritykset vaativat usein asiakkaita skannaamaan matkapuhelimellaan liikkeen ovelta löytyvän QR-koodin sisään tultaessa sekä sieltä poistuttaessa. Tällä viranomaisten luomalla järjestelmällä valvotaan tilojen väentiheyttä ja jäljitetään mahdollisia tartuntatapauksia. Käsihuuhteita on yleisesti saatavilla kaupoissa, ostoskeskuksissa ja ravintoissa.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Rajoitusten kuten kokoontumiskiellon rikkomisesta voi seurata pidätys, sakko ja/tai vankeusrangaistus. Poikkeustilan aikana on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita.

Muuta huomioitavaa

Pandemian aikana on ilmennyt tilanteita, joissa ulkomaalaisen pääsy esimerkiksi joihinkin pitkänmatkan busseihin tai yksittäisiin nähtävyyksiin on saatettu evätä COVID-tilanteeseen vedoten. Mediassa on reagoitu kriittisesti tällaisiin tapauksiin.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on avoinna ajanvarauksella. Asiakkaiden määrää edustuston vastaanottotilassa rajoitetaan toistaiseksi.

Tarvitset asiointiajan yleisissä konsulipalveluissa, passi- ja henkilökorttiasioissa sekä laillistus- ja notaaritoimituksissa. Voit varata ajan puhelimitse ma–to klo 8.30–11.30 numerosta +66 2 207 8700, tai sähköpostitse osoitteesta [email protected] Asiakaspalveluaikamme säilyvät ennallaan ma–to klo 8.30–11.30.

Edustusto ottaa 29.6.2020 lukien vastaan työntekoon ja perhesiteisiin sekä rajoitetusti opiskeluun liittyviä oleskelulupahakemuksia. Schengen-viisumihakemusten vastaanotto on avattu erityisryhmille Suomen viisumikeskuksessa 9.9.2020 lukien ajanvarauksella.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]