Ordförandeskapets uttalande på Europeiska unionens vägnar om Togo

Pressmeddelande 335/2006
1.9.2006

Europeiska unionen noterar med tillfredsställelse slutandet i Lomé den 20 augusti 2006 av en global politisk överenskommelse som godkänts och undertecknats av alla deltagare i landets interna politiska dialog.

Europeiska unionen är också angelägen om att poängtera alla deltagares uthållighet och ansträngningar för att nå detta samförstånd. Unionen vill framför allt hedra Burkina Fasos president Blaise Compaoré, vars agerande har haft en avgörande betydelse. Unionen välkomnar det åtagande som president Faure Gnassingbé gjorde under underteckningsceremonin och hans fasta beslutsamhet att genomföra denna överenskommelse fullt ut.

Denna text uppfyller ett av de åtaganden som gjorts gentemot unionen inom ramen för de senaste samråd som ägt rum enligt artikel 96 i Cotonouavtalet. Allt under det att andan i de 22 åtagandena respekteras förbättrar överenskommelsen förutsättningarna att anordna val och villkoren för att förbereda det nya parlamentsvalet, den tar upp frågor om säkerhet och straffrihet, den föreskriver också fortsatta institutionella reformer och bildandet av en nationell enhetsregering och den skapar en mekanism för uppföljning och fullgörande av åtaganden med medverkan observatörer framför allt från Burkina Faso, Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (Ecowas) och EU.

Denna globala politiska överenskommelse utgör ett viktigt steg mot det successiva återupptagandet av ett fullständigt samhälleligt samarbete med Togo.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings  och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro samt Serbien, Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.