Utrikesminister Stubb till Egypten, Tchad och Etiopien

Pressmeddelande 65/2009
27.2.2009

Utrikesminister Alexander Stubb besöker Egypten, Tchad och Etiopien den 2-4 mars. Syftet med resan är att studera konfliktsituationerna i Afrika och världssamfundets arbete för pÅverka dem.

I Egypten deltar utrikesminister Stubb i en internationell konferens för Återuppbyggnad av Gaza i Sharm el-Sheikh mÅndagen den 2 mars. Syftet med konferensen är att diskutera den politiska situationen och Återuppbyggnaden i Gaza. Finland och EU strävar i likhet med andra bistÅndsgivare att delta i bistÅndet och Återuppbyggnaden i Gaza pÅ ett hÅllbart sätt, och betonar vid konferensen särskilt vikten av att hjälpen nÅr fram. Nästan 50 ministrar frÅn olika länder deltar i Återuppbyggnadskonferensen, däribland USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Finland fortsätter att stödja de palestinska omrÅdena genom bilateralt utvecklingssamarbete och humanitärt bistÅnd. År 2008 uppgick det finländska bistÅndet till cirka 10 miljoner euro.

I Tchad bekantar sig utrikesminister Stubb tisdagen den 3 mars med EU:s militära krishanteringsinsats i Tchad och Centralafrikanska republiken och med de finländska fredsbevararnas arbete i östra Tchad. Finland deltar för närvarande i EU:s krishanteringsinsats med drygt 60 soldater. EU-insatsen upphör enligt planerna den 15 mars dÅ FN:s nuvarande insats i regionen, MINURCAT, övertar ansvaret även för den militära komponenten. Finland planerar att den avdelning som tjänstgör i EU-insatsen ska flyttas under FN-befäl och förstärkas till en avdelning pÅ cirka 80 soldater. I den tchadiska huvudstaden N'Djamena träffar Stubb ocksÅ Tchads utrikesminister Moussa Faki Mahamat. Försvarsmaktens kommendör Juhani Kaskeala deltar tillsammans med Stubb i ett utrikesministermöte och ett möte med den finländska krishanteringsstyrkan.

I Etiopien besöker stubb Afrikanska unionen AU:s huvudsäte Addis Abeba. Onsdagen den 4 mars hÅller han ett tal vid ett högnivÅseminarium om fredsmäkling, "Mediating Peace in Africa: Securing Conflict Prevention". Vid seminariet talar förutom Stubb även president Martti Ahtisaari, Afrikanska unionens kommissionär för fred och säkerhet Ramtane Lamamra och flera nuvarande och före detta chefer och fredsmäklare inom AU. Seminariet arrangeras tillsammans med den sydafrikanska frivilligorganisationen ACCORD (the African Centre for the Constructive Resolution of Disputes) och Afrikanska unionen. Seminariet ingÅr i det fredsbyggande samarbete som i År ska inledas med Afrikanska unionen.

Finland har beslutat att bevilja Afrikanska unionens program för utveckling av fredsmäklande verksamhet 2,9 miljoner euro Åren 2009-2011.

Utrikesministerns särskilde representant, riksdagsledamot Pekka Haavisto deltar i resan.

Närmare upplysningar: utrikesministerns specialmedarbetare Jori Arvonen, tfn 050 553 6117, pressattaché Juha Kirstilä, tfn 040 552 8200, och chefen för avdelningen för Afrika och Mellanöstern Teemu Tanner, tfn 040 826 8624