Finland deltar i FN-insatsen i Tchad och i stödÅtgärder inom ramen för ISAF-insatsen för att val ska kunna hÅllas i Afghanistan

Pressmeddelande 78/2009
13.3.2009

Republikens president har i dag den 13 mars beslutat att Finland ska delta i FN-insatsen i Tchad och i stödÅtgärder inom ramen för ISAF-insatsen för att val ska kunna hÅllas i Afghanistan.

Finland deltar i den militära komponenten i FN-insatsen i Tchad och Centralafrikanska republiken med cirka 80 soldater. Det finländska kompaniet sätts in i det södra insatsomrÅdet i Tchad i anknytning till den irländska bataljonen. Det finländska kompaniets uppgift är bland annat att patrullera, skydda civila, förebygga kriminalitet, hÅlla kontakt med bistÅndsorganisationer och att skapa en trygg miljö.

Finland har deltagit i EU:s militära krishanteringsinsats i Tchad med en styrka pÅ omkring 60 soldater förlagda i anknytning till insatsstaben i Abéché. EU-insatsens slutskede inleds enligt planerna den 15 mars, dÅ FN övertar ansvaret.

Finland deltar i stödÅtgärder inom ramen för ISAF-insatsen för att Afghanistan ska kunna hÅlla president- och provinsval den 20 augusti. Landets egna säkerhetsmyndigheter bär det primära ansvaret för säkerhetsarrangemangen under valen. Att sätta in temporära valtrupper till stöd för de lokala säkerhetsmyndigheterna är ett svar pÅ begäran om stöd i resolution 1833 frÅn FN:s säkerhetsrÅd. Ett lyckat val har en central betydelse för demokratisk utveckling och stabilitet i landet.

Finland deltar i stödtrupperna för valen i det norra insatsomrÅdet för en bestämd tid pÅ 4-5 mÅnader med en avdelning pÅ cirka 100 soldater. De finländska trupperna ska bestÅ av grupper för civil och militär samverkan, en närskyddspluton och en nationell del med stödjande funktion. Grupperna för civil och militär samverkan har till huvuduppgift att hÅlla kontakt med lokala myndigheter och lokalbefolkningen och att skaffa och förmedla aktuell och korrekt information. Skyddsavdelningarna fokuserar pÅ reservuppdrag för att stödja Afghanistans egna säkerhetsstyrkor.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för säkerhetspolitik och krishantering Timo Kantola, 09 1605 5480
 

FN
krishantering