Finland beviljar humanitärt bistånd till krisområdet i Sahel

Pressmeddelande 165/2012
3.7.2012

Genom beslut av utvecklingsminister Heidi Hautala beviljar utrikesministeriet 1,5 miljoner euro i nödhjälp till de krisdrabbade i Mali, Niger, Burkina Faso, Mauretanien och Tchad.

Under sommaren har den humanitära situationen i Sahel ytterligare försämrats. Invånarna i Sahel lider av kronisk undernäring och av den långvariga torkans inverkan på jordbruket. Närmare 19 miljoner människor hotas av hungersnöd och över en miljon under femåriga barn hotas av allvarlig undernäring och är i särskilt behov av hjälp. Flyktingkrisen i Mali, som Finland svarade på i maj genom att bevilja en miljon euro till UNICEF, har fortsatt att expandera. Striderna mellan Malis regering och olika rebellgrupper har drivit över 340 000 personer från norra Mali på flykt till andra delar av landet och till grannländerna Niger, Mauretanien och Burkina Faso.

På grund av hungersnöden i Sahel beviljar Finland en miljon euro till FN:s livsmedelsprogram, WFP, vars projekt syftar till att rädda liv och minska undernäring. En stor del av WFP:s matbistånd riktas till de allra sårbaraste grupperna, såsom barn och flyktingar.

Majoriteten av invånarna i Sahel får sin utkomst av jordbruk och boskapsskötsel, och det behövs stöd för att utveckla befolkningens förutsättningar att klara sig på lång sikt. Målet för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, är att förbättra hushållens kapacitet att producera mat och att öka nomadernas kunskap om boskapssjukdomar och hur de bekämpas. Finland stödjer FAO:s verksamhet i Sahel med 500 000 euro.

För mera information: utrikessekreterare Anssi Kullberg, tfn 0400 327 829, och attaché Janne Heiskanen, tfn 040 132 1585