Finlands deltagande i FN:s krishanteringsinsats i Tchad och Centralafrikanska republiken

StatsrÅdets kommunikationsenhet
Pressmeddelande 60/2009
25.2.2009

Republikens president och statsrÅdets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte onsdagen den 25 februari Finlands deltagande i FN:s krishanteringsinsats i Tchad och Centralafrikanska republiken (MINURCAT). Uppgifterna för Europeiska unionens militära krishanteringsinsats EUFOR, som upphör den 15 mars 2009, kommer att överföras pÅ FN. Finland deltar i EUFOR med ca 60 soldater för närvarande och avsikten är att höja deltagandet till 80 soldater.

Utskottet diskuterade även förslagen angÅende säkerhetsutvecklingen i Europa och uppföljningen av dem.

Vid mötet fick utskottet dessutom en lägesrapport om det östliga partnerskapet, som ingÅr i den europeiska grannskapspolitiken, samt om initiativet Ett utvidgat Europa som behandlar Finlands bilaterala utvecklingssamarbete i östra Europa, Södra Kaukasien och Centralasien.

Ytterligare information: Tcahdinsatsen och Europas säkerhet: Pilvi-Sisko Vierros, avdelningschef, utrikesministeriet, tfn 09-1605 5032, och Helena Partanen, försvarsrÅd, försvarsministeriet, tfn 09-1608 8135; det östliga partnerskapet och initiativet Ett utvidgat Europa: Nina Vaskunlahti, avdelningschef, utrikesministeriet, tfn 09-1605 5038

FN
krishantering
utrikes- och säkerhetspolitik