StatsrÅdet behandlade Finlands deltagande i FN:s krishanteringsinsats i Tchad och Centralafrikanska republiken

Pressmeddelande 63/2009
26.2.2009

StatsrÅdet behandlade vid ett allmänt sammanträde i dag den 26 februari Finlands deltagande i krishantering i Tchad och Centralafrikanska republiken. FN:s säkerhetsrÅd har beslutat att utöka sin civila insats MINURCAT med en militär komponent frÅn den 15 mars. Finland förbereder sig pÅ att delta i insatsen och planerar att skicka en avdelning pÅ cirka 80 soldater.

För den militära krishanteringen i regionen stÅr för närvarande Europeiska unionen, vars insats EUFOR pÅgÅtt sedan januari 2008. Avsikten var att EU:s närvaro i regionen skulle bli kortvarig, och EU-insatsens mandat löper enligt planerna ut den 15 mars 2009. Finland har deltagit i EU-insatsen med en styrka pÅ cirka 60 soldater.

Den finländska avdelningen kommer i samband med överlÅtelsen av ansvaret att flytta frÅn Abéché till Goz Beida i anknytning till den irländska bataljonen i det södra insatsomrÅdet. Det finländska kompaniets uppgift är bland annat att patrullera, skydda civila, förebygga kriminalitet, hÅlla kontakt med bistÅndsorganisationer och att skapa en trygg miljö. I bataljonens insatsomrÅde finns det 2 flyktingläger och 18 läger för landets internflyktingar.

MÅlstyrkan för insatsen MINURCAT är 5 200 soldater, 25 förbindelseofficerare, 300 poliser och nödvändigt antal civila experter.

Redogörelsen

Närmare upplysningar: chefen för enheten för säkerhetspolitik och krishantering Timo Kantola, tfn 09 1605 5480

FN