Finland drar sig ur FN-insatsen MINURCAT

Pressmeddelande 122/2010
23.4.2010

Republikens president har fredagen den 23 april på framställning av statsrådet beslutat att den finländska krishanteringsstyrkan ska hemförlovas från Tchad och Centralafrikanska republiken, där den verkat som en del av FN:s krishanteringsinsats MINURCAT:s (United Nations Mission in the Central African Republic and Chad) militära komponent.

Finland har deltagit i MINURCAT med cirka 80 soldater som en del av en irländsk bataljon i regionen Goz Béïda.

Beslutet om att Finland drar sig tillbaka beror på osäkerhet kring fortsättningen på MINURCAT-insatsen. Ledningen i Tchad har förhållit sig negativ till en fortsatt militär krishanteringsinsats i landet. FN har beslutat att förlänga insatsens aktuella mandat till den 15 maj. Eftersom det inte är tillräckligt säkert att verksamheten fortsätter har Finland tvingats fatta beslut om att dra sig ur insatsen. Beslutet har beretts i nära samarbete med bataljonens ledande stat Irland, och även Irland kommer att dra sig ur insatsen.

FN-insatsen MINURCAT har ansetts vara framgångsrik. Finland har stött FN:s strävan att fortsätta med insatsen.

Närmare upplysningar: vid utrikesministeriet ambassadrådet Petri Kruuti, tfn 040 511 0924, vid försvarsministeriet försvarsrådet Helena Partanen, tfn 09 1608 8135 och 050 358 6601
 

FN
krishantering