Årets Sverigefinnar söks återigen

Nu är det dags att nominera årets Sverigefinnar. Det söks personer som under det gångna året lyft fram den sverigefinska minoriteten.

Fotokollage på sverigefinländare. Bild: Anni Emilia Alentola.
Bildkollage: Anni Emilia Alentola

Sedan 2011 har Årets Sverigefinnar –utmärkelser delats ut till personer som gjort betydelsefulla insatser för sverigefinskhet.

Årets Sverigefinnar koras den 29 november 2019 och fram till den 6 oktober går det att nominera sina favoriter till pristagare.

Förra året utsågs diskuskastaren Daniel Ståhl till Årets Unga Sverigefinne. Översättaren Janina Orlov premierades med utmärkelsen Årets Sverigefinne.

"Janina Orlov har med sina översättningar fått den läsande svenska allmänhetens ögon upp för ny finsk skönlitteratur för barn, unga och vuxna. Därmed hon hjälpt till att öka intresse och förståelse för Finland och finskhet i Sverige."
Juryns motivering

Nominera och motivera

Nu är det dags att nominera årets Sverigefinnar. 

Kategorier

  • Årets Sverigefinne 
  • Årets Unga Sverigefinne 

Kriterier

Årets Sverigefinnar -utmärkelser delas ut till personer som under det gångna året gjort betydelsefulla insatser som lyft fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor genom kulturhandlingar eller något annat anmärkningsvärt som berört många, spridit glädje och kraft.

Kunnig jury utser Årets Sverigefinnar

Årets Sverigefinne och Unga Sverigefinne utses av en jury som består av Anne Sseruwagi, kanalchef/ Sveriges Radio Sisuradio, Päivi Milanovic, redaktionschef/ SVT Uutiset, Tapani Kekki, chefredaktör/ tidningen Ruotsin Suomalainen samt Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet.

Pris för livsverk

I år delas ut ett pris för livsverk för första gången. Utmärkelsen tilldelas en person som genom sitt mångåriga och ihärdiga engagemang haft stor betydelse för sverigefinnar.

En extern jurygrupp utser pristagaren. Juryarbetet leds av Sisuradios förra kanalchef Päivi Tompuri.

Utmärkelserna delas ut på Årets Sverigefinnar galan 

Årets Sverigefinnar koras på en gala på Finlandsinstitutet i Stockholm den 29 november 2019. Galaprogrammet sänds direkt i P4 Sveriges Radio samt Sisuradio och på SVT Uutisets webbsida.

Gala-artister är musikern Dimitri Keiski och ståupp-komikern Pamela Taivassalo Wikholm. Galaprogramledare är  Sisuradios Virpi Inkeri och skådespelare Cary Ylitalo. Programmet är på finska och svenska.

Nominera och motivera: 16.9. - 6.10.2019:
Årets Sverigefinne(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Årets Unga Sverigefinne(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Läs mera: Sverigesradio.se(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)