Gunvor Kronman och Mats Wallenius får pris

Samfundet Sverige-Finland har beslutat förläna Gunvor Kronman och Mats Wallenius utmärkelsen ”Årets främjare av de svensk-finska förbindelserna”. Gunvor Kronman är VD för samarbetscentret Hanaholmen i Finland och tillsammans med Mats Wallenius direktör för den bilaterala kulturfonden för Sverige och Finland. Wallenius är därtill ansvarig för fondens projektkontor Tandem i Stockholm, vars uppgift är att öka intresset för samarbete mellan länderna inom bl.a. forskning och språkundervisning.

Gunvor Kronman Gunvor Kronman
Mats Wallenius Mats Wallenius

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryn motiverar sitt val på följande sätt:
”Gunvor Kronman och Mats Wallenius besitter genom sina mångåriga nordiska uppdrag en exceptionellt gedigen kunskap om relationerna mellan Sverige och Finland. Med sitt intensiva engagemang för svensk-finländskt samarbete har de vitaliserat och utvecklat Kulturfondens verksamhet. De har genom sina insatser genererat en mängd uppmärksammade projekt både på Hanaholmens kulturcentrum och i Sverige. Gunvor Kronman och Mats Wallenius har därigenom påtagligt inspirerat till en fortsatt berikande dialog mellan våra länder.”

Priset utdelades första gången 2012 och gick då till ambassadör Krister Wahlbäck. Utmärkelsen delas ut vid en ceremoni i samband med samfundets årsmöte i Stockholm den 14 mars. Samfundet Sverige-Finland har sin hemort i Stockholm.