Gustav Adolfsdagen är Svenska dagen i Finland

Dagen som i Sverige firas som Gustav Adolfsdagen med sin traditionella bakelse, firas i Finland som Svenska dagen. Den 6 november är en slags nationaldag för den finlandssvenska minoriteten i Finland och officiell flaggdag sedan 1908. På Svenska dagen hyllar vi finlandssvenskheten och det svenska språket runtom i Finland.

Tvåspråkig gatuskylt i Helsingfors.
Svenska är ett officiellt språk i Finland och därför är också vägskyltarna på båda språken. Foto: Jussi Hellsten/MyHelsinki

Svenska dagen började firas på initiativ av Svenska folkpartiet för att verka för den finlandssvenska befolkningens sammanhållning och påminna om Finlands kopplingar till Sverige. Den 6 november valdes som datum eftersom det var då, år 1632, som den svenske kungen Gustav II Adolf dog i en strid i Lützern, Tyskland.

Idag tänker knappast någon finlandssvensk längre på att dagen ursprungligen firades till en svensk hjältekungs ära, utan man ser den som en finlandssvensk angelägenhet. Svenska Finlands folkting ordnar traditionellt dagens huvudfest men också till exempel skolor och daghem firar dagen på flera orter i hela Svenskfinland. Då brukar man sjunga Modersmålets sång, med text och musik av Johan Fridolf Hagfors.

Svenska är ett officiellt språk i Finland som cirka 300 000 talar som sitt modersmål, det vill säga ungefär fem procent av befolkningen. Enligt grundlagen har alla rätt att få undervisning och betjäning även på svenska. Den största delen av finlandssvenskarna bor i Nyland, i Åboregionen och i Österbotten. Landskapet Åland är enligt lag enspråkigt svenskt.

Läs mer om finlandssvenskar i Finland på Folktingets webbsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Svenska veckan firas 5–11.11, läs mer på Svenska veckans webbsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).