Runeberg firas med priser och bakelser

Den 5 februari firas Finlands nationalskald Johan Ludvig Runebergs dag. Mest känd är han för dikteposet Fänrik Ståls sägner, där han skildrar kriget 1808-09. På Runebergsdagen äts en särskild bakelse, som skalden själv var förtjust i.

Runebergstårtor.

Naturligen kretsar mycket kring litteratur när nationalskalden ska firas. Bland annat delas ett av Finlands större litterära priser - Runebergspriset - ut i Borgå.

Johan Ludvig Runeberg föddes i Jakobstad den 5 februari 1804. Efter studier i klassiska språk och filosofi vid Åbo Akademi tog Runeberg anställning som lektor i Borgå. I Jakobstad finns bevarade miljöer från Runebergs tid, bland annat Runebergs stuga(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), en jakt- och fiskestuga som uppfördes år 1810 av Runebergs far, sjökaptenen Lorentz Ulrik Runeberg. I stugan tillbringade skalden sin barndoms somrar. I Borgå kan man besöka huset där Runeberg bodde(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) tillsammans med sin hustru, författaren Fredrika Runeberg (född Tengström), från år 1852 till sin död år 1877.

Runebergstårtor

Lagom till Runebergsdagen dyker det upp Runebergstårtor i butiker och på konditorier. I Fredrika Runebergs handskrivna receptbok från början av 1850-talet finns ett recept på "Runebergs bakelse", troligen en variant av den bakelse sockerbagaren Astenius i Borgå bakade på 1840-talet. Eftersom Runeberg var väldigt förtjust i bakverken - han åt dem gärna till frukost - började man på bageriet kalla dem Runebergstårtor.

Originalreceptet på Runebergstårtor är det nog ingen som har, men så mycket vet man att degen, förutom vetemjöl, innehöll ströbröd eller kaksmulor samt mald mandel. Dessa ingredienser förekommer i de flesta av dagens receptvarianter. Vissa fuktar bakelserna med rom, andra med punsch. Några fyller dem med sylt, andra inte. På Café Ekberg i Helsingfors har man bakat Runebergstårtor enligt samma recept under mycket lång tid, och där är man av den bestämda åsikten att bakelsen ska vara torr. Nedan följer en variant av Runebergstårtor.

150 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel ca 50 g
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl ströbröd (en del av pepparkakor)
1 tsk bakpulver eller bikarbonat
1/2 dl grädde

Till dekoration:
1 dl florsocker
ca 1/2 msk vatten
hallonsylt eller marmelad

Vispa ihop det mjuka fettet samt sockret. Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl. Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna. Blanda snabbt allt samman till en slät deg.
Fördela degen i små pappersformar el. dyl. Helst cylinderformade, alltså med rak kant. Fyll formarna bara till 2/3. Tryck med mjölig tumme en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt. Grädda i 200 gradig ugn ca 15 minuter.

Klicka lite hallonsylt på tårtorna. Tillsätt vatten i florsockret så att du får en tjock kräm. Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten. Eller gör det genom att droppa ner krämen med hjälp av en sked. (Om du inte har pepparkaka till degen, kan du istället tillsätta 1 tsk kanel och l/2 tsk nejlika i degen.)

En del brukar tillsätta lite bittermandelolja i degen. Andra åter gör en blandning av lite socker, vatten och rom och dränker kakorna med detta före den sista dekorationen.