Read Hour firas för första gången internationellt

Read Hour-kampanjen kulminerar i FN:s läskunnighetsdag den 8.9 i en gemensam lästimme. Read Hour firas i år även i Storbritannien, Sverige, Estland och på Island.

En grupp småbarn står på knän i en ring och läser en bilderbok.

Barn- och ungdomsstiftelsen ordnar Read Hour-kampanjen i år för tredje gången och nöjer sig inte med att bara inspirera finländare till att läsa. Även i Storbritannien, Sverige, Estland och på Island firas läsandet i samarbete med olika aktörer. Alla uppmuntras att stanna upp för att läsa under en timme den 8 september klockan 19–20 på FN:s internationella dag för läskunnighet.

“Det internationella intresset för Read Hour har överraskat oss positivt. Å andra sidan har nästan alla länder i Västvärlden samma utmaning: barn och unga läser allt mindre och allt större andel har risk att marginaliseras på grund av svag läskunskap. Denna utmaning vill vi med Read Hour tackla på ett sätt som alla lätt kan delta i” säger Olli Alanen, verksamhetsledare vid Barn- och ungdomsstiftelsen.

Målet med Read Hour-kampanjen är att inspirera unga till att läsa, etablera en festdag för läsningen i Finland och upprätthålla samhällsdebatt om läsning.

Följ med Read Hour under kampanjveckan 1–8.9 i sociala medier under hashtagen #ReadHour. Kampanjens beskyddare är för tredje året i rad republikens president Sauli Niinistö

Read Hour i Sverige(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Mera information om Read Hour-kampanjen finns på Barn- och ungdomsstiftelsens webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).