Nordiska rådet belönar insatser inom kultur

Nordiska rådets kulturpriser delas ut den 29 oktober. Dessförinnan kan de nominerade filmerna ses på Best of Norden-festivalen i Stockholm.

Foto från filmen Aurora: en ung kvinna (Mimosa Willamo i huvudrollen) sitter mellan en man och en gammal kvinna som båda är festklädd.

Nordiska rådet delar ut priser i fem kategorier varje år: litteratur, film, musik, miljö samt barn- och ungdomslitteratur. Syftet med kulturpriserna är att synliggöra det nordiska kultursamarbetet och öka intresset för ländernas språk och kultur.

Nordiska rådets priser är ansedda också internationellt. Litteraturpriset, som utdelades första gången 1962, är det äldsta av de fem priserna. Det senaste är barn- och ungdomslitteraturpriset.

Filmpriset har delats ut sedan 2002. Alla de nominerade filmerna kan ses på festivalen Best of Norden som arrangeras sedan 2014. I år äger Best of Norden rum den 27–28 oktober på Filmhuset i Stockholm. Finlands bidrag är Miia Tervos film Aurora med Mimosa Willamo i huvudrollen (i mitten av bilden). På programmet finns också samtal om musik, litteratur, film och miljö med andra nominerade.

Kulturpriserna delas ut i samband med Nordiska rådets årliga session den 29 oktober. Varje pris är på 350 000 danska kronor, vilket är ungefär 509 000 svenska kronor. När de gäller filmpriset ska summan delas mellan filmens manusförfattare, regissör/instruktör och producent.

Text: Elina Äijö

Foto: Aurora / Nordisk Film