Påsken i Finland firas med traditionella läckerheter

Påsken är kyrkoårets höjdpunkt och innebär ljusets och vårens återkomst. Traditionellt betydde påsken att 40 dagars fasta var över och att äta gott är fortfarande en viktig del av påskfirandet. Skärtorsdagen den 6 april inleder ambassaden påskfirandet och vi stänger då kl 14. Vi öppnar och betjänar kunder som vanligt igen tisdagen den 11 april.


Påsken är kyrkoårets höjdpunkt

Påsken är kyrkans största helg. Under påsken följer man Jesus sista dagar i livet och uppståndelse. Under påsken infaller många betydande kyrkliga helgdagar: skärtorsdag, långfredag och påskdagen.

Påsken infaller på olika datum från år till år men alltid mellan den 22:a mars och 25:e april. Påskdagen är den första söndagen, efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen. Läs mera om påskens kyrkliga traditioner på Evangelisk-lutherska kyrkans webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Påskfirandet inleds på palmsöndagen

I Finland inleds påskfirandet redan på palmsöndagen då barnen går påskkärring. Påsktraditionerna i Finland kan se lite olika ut beroende på var i landet man befinner sig. I Österbotten har man sedan urminnes tider tänt påskbrasor för att fördriva häxor, medan barnen i västra Finland klätt ut sig till påskhäxor eller troll sedan 1800-talet.

Traditionen att läsa ramsa och lämna över prydda videkvistar kommer ursprungligen från Karelen och har numera blandats ihop med den västfinländska seden att klä ut sig till påskhäxor. Barnen går från dörr till dörr och läser en ramsa som lyder: "Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle". På svenska ungefär: "Ris, ris för årets hälsa, ris till dig och lön till mig". Som lön för den pyntade videkvisten får de vanligtvis påskgodis och chokladägg. Fazers Mignon-ägg är nougatägg i riktiga äggskal som ätits på påsken i 115 år.

Har du smakat på forntida påskrätter?

Det finska ordet för påsk, pääsiäinen, syftar på att komma ut ur fastan. I Finland har man sedan länge firat påsken med att smörja kråset enligt den lokala matkulturen. En traditionell finsk påskmeny kunde till exempel bestå av äggost, blodkorv, svagdricka och memma förstås.

Ägg är traditionellt symbolen för nytt liv. Påskmat och påsken i allmänhet innebär en hel del symboliska betydelser och föreställningar. Till exempel om blodkorvarna sprack i ugnen under tillagningen betydde det att ett äktenskap eller en affärsförbindelse skulle spricka.

Memman står på sig

Lamm är numera den viktigaste varmrätten på påskbordet. Till efterrätt är den karakteristiskt bruna, klibbiga memman gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap alltjämt populär, även om få gör sig besväret att tillreda den själv. Memma äts oftast med socker och grädde.

De finländska påsktraditionerna har också tagit intryck av den ortodoxa kyrkan. Från det ryska köket kommer en annan dessert som hör påsken till, nämligen den kvargbaserade rätten pasha.