Minister Blomqvist till Alnarp, Sverige, för att delta i invigningen av NordGens nya hus

Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, deltar i invigningen av NordGens - Nordiskt Genresurscenters - nya lokaler i Alnarp, Sverige, den 4 april 2022.

I enlighet med de nordiska statsministrarnas gemensamma vision strävar det nordiska samarbetet efter att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region. NordGen är ett utmärkt exempel på praktiskt nordiskt samarbete. De nordiska länderna har valt att förvalta och utveckla sina genetiska resurser gällande växter - alltifrån sädesslag till skogsträd - och husdjur tillsammans, under en gemensam nordisk institution. Nyckelord är synergi, resurseffektivitet, kunskapsutvecklande och nordisk nytta. 

NordGens arbete är viktigt för att kunna svara på de utmaningar som klimatförändring, förlust av biologisk mångfald, utvecklandet av bioekonomi och andra biobaserade lösningar utgör för en hållbar framtid. 

”NordGen är en viktig pusselbit i den omfattande och mycket nödvändiga gröna omställningen. För mig är NordGen också ett konkret exempel på nordisk integration med hållbarhet som ledstjärna. Vi behöver nya innovativa lösningar, och NordGen hjälper oss i detta uppdrag med sina spetskompetenser”, betonar minister Blomqvist.  

”De senaste två åren har rubbat vår normala trygghetskänsla, först i form av en snabbt spridande pandemi och mera nyligen i form av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Utöver de mera miljömässiga hållbarhetsaspekterna har NordGen en viktig roll i främjandet av vår försörjningstrygghet och därmed den nordiska resiliensen”, fortsätter ministern.  

*NordGen, vars verksamhet bygger på ett över 40-årigt nordiskt samarbete kring genresursfrågor, etablerades som institution år 2007. NordGen är Nordens gemensamma kunskapscentrum för genetiska resurser där den högsta kompetensen i Norden samlas under ett och samma tak. Verksamheten flyttar till nya lokaler i Alnarp, Sverige, i april 2022. 
 

Mer information:

  • Ville Andersson, chef för sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn +358 50 348 1575, [email protected]
  • Carolina Nordling, ministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 150 278, [email protected]i