Minister Blomqvist deltar i Nordiska rådets session i Helsingfors

Nordiska rådets 74:e session ordnas i Helsingfors den 31 oktober – 3 november. Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist deltar i flera möten och evenemang den 1–2 november.

Samarbetsministrarna från de nordiska länderna, Åland, Färöarna och Grönland sammanträder på morgonen den 1 november.  På agendan står en halvtidsutvärdering av handlingsplanen 2021–2024 som underbygger visionen 2030. Samarbetsministrarna ska diskutera rekommendationerna i utvärderingen och fortsättningen på arbetet med visionen. Övriga frågor på agendan är bland annat en rapport från Utrikespolitiska institutet i Finland om det nordiska samarbetet kring försörjningsberedskapen samt ministerrådets budget för 2023. 

"Nordiska rådets sessionsvecka är en utmärkt möjlighet till dialog mellan våra länder, riksdagsledamöter och regeringar.  Det är fint att få så många nordiska kollegor till Helsingfors. Sessionsveckan är också ett ypperligt tillfälle att fira Helsingforsavtalet som undertecknades för 60 år sedan och som lägger grunden för det officiella samarbetet mellan regeringarna i Norden", säger minister Blomqvist.  

Samarbetsministrarnas frågestund hålls i samband med Nordiska rådets session den 2 november. Under frågestunden kommer Nordiska rådet och samarbetsministrarna att diskutera aktuella frågor. Minister Blomqvist presenterar samarbetsministrarnas redogörelse för rörlighet och gränshinder. Redogörelsen behandlar bland annat högaktuella gränshinder i beskattningen, folkbokföringen, yrkeskvalifikationerna och tillgången till digitala tjänster. 

"Digitala tjänsters tillgänglighet är ett exempel på ett aktuellt och viktigt gränshinder som vi måste lösa om vi vill vara världens mest integrerade region. I dag är det för svårt att sköta ärenden i de andra nordiska ländernas myndighetstjänster", säger minister Blomqvist.

Minister Blomqvist deltar också i samarbetsministrarnas möte med Nordiska rådets presidium och träffar företrädare för välfärdsutskottet.

Information om Nordiska rådets session (Länk till en annan webbplats.)på rådets webbplats

Ytterligare information: 

  • Carolina Nordling, minister Blomqvists specialmedarbetare, tfn 0295 15 0278, [email protected]
  • Ann-Sofie Stude, chef för sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn 0295 350 351, [email protected]