Medieackreditering till Arktiska rådets utrikesministermöte

Finland är ordförande i Arktiska rådet 2017–2019. Finlands ordförandeskap avslutas med ett utrikesministermöte i Rovaniemi den 7 maj 2019. Medieackrediteringen till Arktiska rådets utrikesministermöte pågår till och med måndagen den 22 april.

Arktiska rådet främjar hållbar utveckling och miljöskydd i den arktiska regionen. Rådet håller utrikesministermöte ungefär vartannat år.

Finlands ordförandeskap inleddes 2017 och avslutas med utrikesministermötet i Rovaniemi den 7 maj 2019 då Island övertar ordförandeskapet. Inbjudna till mötet är utrikesministrarna från de åtta medlemsstaterna och de permanenta företrädarna för de arktiska ursprungsfolken.

På dagordningen står att underteckna en gemensam förklaring, att godkänna rådets strategiska plan och arbetsgruppernas verksamhetsberättelser och att fastställa riktlinjer som styr arbetsgruppernas arbete.

Arktiska rådets åtta medlemsstater är Finland, Förenta staterna, Island, Kanada, Konungariket Danmark, Norge, Ryssland och Sverige. De sex permanenta företrädarna för ursprungsfolken är Aleut International Association, Arctic Athabaskan Council, Gwich’in Council International, Inuit Circumpolar Council, Russian Association of Indigenous Peoples of the North och Samerådet.

Medieackreditering

Medier som önskar bevaka Arktiska rådets utrikesministermöte ska ackreditera sig senast måndagen den 22 april 2019 genom länken:  https://www.lyyti.in/ACMinisterialMeeting2019_Media(Länk till en annan webbplats.).

Ackrediteringen är personlig och kan inte överlåtas till en annan person. Ackrediteringar tas inte emot efter den utsatta tiden.

Ackrediteringskorten kan avhämtas i hotell Pohjanhovi i Rovaniemi från och med söndagen den 5 maj. Utrikesministeiet sänder ut mer information, till exempel om avhämtningen av korten och andra mötesarrangemang, till alla ackrediterade medierepresentanter efter att ackrediteringstiden gått ut.

Medieprogram

Man ska anmäla sig separat till fotopoolar och andra medieevenemang (t.ex. tillfällen att fotografera ministrarna) närmare mötet. Fototillfällen ordnas redan måndagen den 6 maj.

Utrikesministeriet sänder ut mer information om tidsplaner m.m. till alla ackrediterade medierepresentanter till den e-postadress som man uppger i samband med ackrediteringen.

Deltagarantalet kan vara begränsat till vissa tillställningar.

Från och med den 5 maj ordnas särskilt program i Rovaniemi för utländska journalister. I programmet ingår bland annat företagsbesök och informationsmöten.

Man kan anmäla sig till det i samband med ackrediteringen. Deltagarantalet kan vara begränsat och platserna fylls i anmälningsordning.

Mediecentret i Lappi Areena

Ackreditering ger tillgång till mötets mediecenter. Utrikesministermötet hålls i Lappi Areena där det också finns möjligheter för medierna att arbeta och bevaka mötet tisdagen den 7 maj.

Det kör en skyttelbuss mellan mötesplatsen och Rovaniemi centrum. Mer info om rutter och tidtabeller kommer senare. Beakta att det inte går att komma till mötesplatsen med egen bil eller taxi.

Sändningsbilar, tyngre inspelningsutrustning o.dyl. kan levereras till mediecentret måndagen den 6 maj före kl. 18.

Ackrediteringskort och identitetshandling med foto ska visas upp vid säkerhetskontrollerna.

Inkvartering och ankomst

Scandic Hotel Pohjanhovi är reserverat för medierna. Det finns ett begränsat antal hotellrum i Rovaniemi, så boka i tid. Hotellrummen på Hotel Pohjahovi är reserverade för mediernas representanter till den 19 april.

Det ordnas transport från Rovaniemis flygplats till stadens centrum den 5 och 6 maj och tillbaka till flygplatsen på eftermiddagen den 7 maj. Tidtabellen klarnar senare.

Utrikesministeriet står inte för mediernas utgifter för inkvartering eller resor.

Om du behöver visum(Länk till en annan webbplats.), kontakta närmaste finska ambassad eller konsulat(Länk till en annan webbplats.).

Ytterligare information

https://um.fi/arktiska-radets-utrikesministermote-2019(Länk till en annan webbplats.)

Medieackreditering: 
Miia Vihola, kommunikationsassistent, tfn +358 40 5908 741

Programmet för utländska medier:
Outi Koskinen, kommunikationsplanerare, tfn +358 40 510 7515

Mediecentret:
Vesa Häkkinen, enhetschef, tfn +358 40 481 9880

Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet:
https://um.fi/finlands-ordforandeskap-i-arktiska-radet-2017-2019(Länk till en annan webbplats.)
René Söderman, ledande sakkunnig, tfn +358 295 351 742

Arktiska rådet:
http://www.arctic-council.org(Länk till en annan webbplats.)

Arktiska rådets sekretariat:
https://arctic-council.org/index.php/en/contact(Länk till en annan webbplats.)
Kristina Baer, kommunikationsansvarig, tfn + 47 911 203 70

Visum till Finland:
https://um.fi/visa-to-visit-finland(Länk till en annan webbplats.)
https://um.fi/finland-s-representation-abroad-by-country(Länk till en annan webbplats.)