Liisa-Maija Harju brinner för klimat- och jämställdhetsfrågor

Utrikesministeriet har utsätt Liisa-Maija Harju till ansvarig tjänsteman vid Finlands ambassad i Stockholm. Tjänsteperioden är preliminärt treårig. Harju har senast tjänstgjort vid utrikesministeriets protokolltjänster. Hon har också arbetat vid ministeriets administrativa tjänster samt FN:s och OECD:s sekretariat.

Andra ambassadsekreteraren Liisa-Maija Harju sitter i ambassadens bastukabinett.

Liisa-Maija Harju, vad har du för bakgrund?

Jag har arbetat med internationella frågor hela min 12 åriga arbetskarriär. Jag började i ett EU-projekt där statens miljöförvaltning var involverad. Därefter arbetade jag nio år i kommunikation- och expertpositioner, med fokus på hållbarutveckling och klimatfrågor, vid FN och OECD i New York och Paris. Under dessa nio år fick jag ett starkt intresse för diplomati och internationell politik. Detta ledde till att jag genomförde en andra högskoleutbildning inom diplomati och internationell strategi i London. Studietiden förstärkte mitt intresse för att arbeta med internationell politik. Därefter sökte jag mig, och blev sedermera rekryterad till, diplomatspåret vid utrikesförvaltningen.

 Med vilka tankar tar du dig an uppgiften?

Sverige är Finlands närmaste samarbetspartner då det kommer till såväl handelspolitik som utrikes- och säkerhetspolitik. Därför är jag tacksam och inspirerad av möjligheten att arbeta här. Detta är en fantastisk möjlighet för mig att lära mig mer om  Sverige och svenskarna.

Vad vill du uppnå i Stockholm?

Jag vill förmedla behövlig information om Sveriges samhälleliga utveckling, stärka de finsk-svenska banden ytterligare samt stöda de finska företagens tillträde till den svenska marknaden. På det personliga planet är mitt mål att svenskan skall bli ett starkt arbetsspråk för mig. Jag vill också ta vara på möjligheten att resa inom Sverige samt de andra nordiska länderna.

Vilka teman är du intresserad av?

Jag är intresserad av företagens samhällsansvar och ansvarsfullt investerande samt hur dessa teman kan relateras till internationell politik och stödas av staten. Klimatförändringen är vår tids största utmaning och det är en självklarhet för mig att vi inte kan fortsätta att leva som vi lever idag. Vi konsumerar exempelvis våra tillgängliga naturresursers allt tidigare varje år. Därav måste ett långsiktigt förhållningssätt premieras framom ett kortsiktigt kvartalstänk. Utöver detta är jag intresserad av jämställdhetsfrågor. Det är exempelvis fint att se att vassa och kunniga kvinnor allt oftare nomineras till politiskt betydande ledarpositioner såväl i Finland som internationellt (t.ex. EU, IMF, FN). Vidare är det intressant att få följa Sveriges feministiska utrikespolitik och nu även landets feministiska handelspolitik, på nära håll.

Familj?

För tillfället den pensionerade lakelandterriern Vilppu, för vem Sverige är det fjärde bosättningslandet.

Hobbyn?

Jag gillar att cykla, springa och promenera. Med mig har jag ofta min pensionerade terrier, men allt oftare också ljudböcker och podcasts. Jag drömmer också om att återta pianospelandet samt att lära mig grunderna i segling och tennis.

 

Text: Niklas Kurki