Längre väntetider för pass- och id-kortsansökan

Sedan mars i år har efterfrågan på pass ökat kraftigt och väntetiden för en passansökan har blivit lång. För nuvarande är väntetiden ca. 2,5 månader för en tid på ambassaden i Stockholm.

På ambassaden hanteras passansökningar, medborgarskapsärenden och notarietjänster endast via tidsbokning(Länk till en annan webbplats.) Om det inte går att boka en tid via länken, kan man hålla utkik efter nya eller avbokade tider i tidsbokningssystemet. De tider som syns i tidsbokningen är de som finns tillgängliga. Nya tider släpps kontinuerligt. Vi vill betona att man inte får tillgång till fler tider genom att kontakta oss.  Vi kan tyvärr inte svara på enskilda förfrågningar om tidsbokningen på grund av ett stort antal telefonsamtal och e-postförfrågningar.

Aktuell information och instruktioner finns att läsa på  ambassadens webbplats. Där finns även  svaren på de flesta frågor gällande utlandsfinländares ärenden.  

Passansökan kan lämnas på ambassaderna utomlands eller hos polisen i Finland, där man kan besöka vilken polisstation som helst (tillståndsbetjäningspunkten vid Helsingfors-Vanda flygplats är endast till för brådskande passärenden för flygresenärer). De flesta polisstationer har drop-in-tider, vilket vi inte har på ambassaden. Polisstationernas tjänster och drop-in-policy finns att läsa på deras webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Vi vill också påminna om att passfrihet gäller i de nordiska länderna, dvs. Finland, Sverige, Danmark, Norge och Island. Detta innebär att nordiska medborgare kan röra sig och vistas i de nordiska länderna utan pass.  Man ska dock kunna styrka sin identitet. Det är också viktigt att läsa på transportbolagens webbplatser om vilka ID-handlingar som godkänns av transportbolagen.

Vi tackar för er förståelse och ert tålamod.