Ambassadens nya konsul Pia Helin är glad att vara tillbaka i Stockholm

Utrikesministeriet har utnämnt Pia Helin till konsul vid Finlands ambassad i Stockholm. Tjänsteperioden är preliminärt treårig och inleddes från början av augusti. Helin har senast tjänstgjort vid Finlands generalkonsulat i Los Angeles. Hon har också arbetat vid Finlands ambassad i Washington samt på utrikesministeriets kommunikationsavdelning

Ambassadens nya konsul Pia Helin står utanför ambassadens ingång.

Pia Helin, hur ser din bakgrund ut?

Jag kom från den privata sektorn till den politiska avdelningen vid utrikesministeriet för 30 år sedan och inledde min karriär inom ministeriet. Min första utlandspost var i Washington och den senaste i Los Angeles innan jag flyttade till Stockholm. Där emellan följde jag med min man till Boston där han var på utlandskommendering och bodde där i tre år. Största delen av min karriär vid utrikesministeriet har jag varit på ministeriets kommunikationsavdelning.

 Med vilka tankar tar du dig an uppgiften?

Jag känner mig inspirerad och entusiastisk. Uppgiften är bred och jag får användning av den kunskap som jag fått i min tidigare karriär på ett mångfasetterat sätt. En flytt från en liten beskickning till en stor är en intressant utmaning. Det är fint att efter flera år få återvända till vackra Stockholm där jag som 16-åring hade mitt första sommarjobb. Det är också intressant att få se hur det svenska samhället har förändrats under dessa år.

Du har gjort en lång karriär inom utrikesministeriet och konsulatet. Har konsulatets verksamhet ändrats under denna tid?

Verksamheten har ändrats markant. Världen är helt annorlunda än vad den var 30 år sedan. Snabba förändringar i den globala miljön utsätter utrikesförvaltningen för helt nya situationer. Den teknologiska utvecklingen har gett nya verktyg som är av helt annan kaliber än då jag börjad arbeta på ministeriet. Internet har förenklat informationsflödet och underlättat samverkan med andra myndighetsinstanser. Å andra sidan, användningen av olika databaser samt den icke-kompatibilitet som finns dessa emellan, försvårar arbetet.

Den ökade turismen och invandringen till Finland har lett till förhöjda kundmängder. Finländare flyttar i allt större skaror utomlands vilket syns i de ökade behoven av konsulära tjänster. Andra noterbara förändringar är det samarbete som finns mellan EU- och Schengen-länder, outsourcingen av inresetillståndstjänsten, ökningen av antalet krissituationer samt de nya preciseringsaspekter som kommit i samband med lagförändringen för konsulära tjänster – för att nämna några.

Familj?

Man och tre vuxna barn.

Hobbyn?

Jag gillar att vara på sommarstugan och plocka bär och svamp.

 

Text: Niklas Kurki