Kalevaladagen – finska kulturens dag

Den finska kulturens dag, Kalevaladagen, firas den 28 februari. Dagen har fått sitt namn efter Finlands nationalepos Kalevala som sammanställdes av Elias Lönnrot. Dagen är en stor händelse i Finland och Kalevala är en symbol för nationaliteten, det egna språket och kulturen som sedermera blev grunden till den finska identiteten.

Kalevaladagens firande tog sin början under 1800-talet i de akademiska kretsarna och den första allmänna Kalevala-festen anordnades år 1885 av Finska litteratursällskapet till bokens 50-årsdags ära. En anledning till att dagen blivit så stor är att Elias Lönnrot haft störst betydelse för det finska skriftspråkets utveckling näst efter Mikael Agricola som ofta kallas det finska skriftspråkets fader.

Lönnrot gav ut den första sammanställningen av Kalevala år 1835. Det var också nu som ordet nationalepos började användas flitigt. År 1849 gav han ut en ny, omarbetad version som blev det nationalepos vi känner till idag. Kalevala översattes till svenska år 1841 och till franska 1845. Idag har det översatts till ca 60 olika språk.

Elias Lönnrot föddes den 9 april 1802 i Sammatti socken och dog den 18 mars 1884.
Som mångsysslare var han bland annat professor i finska, doktor i medicin och en aktiv skribent i flera tidningar. Inspirationen till Kalevala hämtade han från alla sina studieresor i Finland och Karelen där han lyssnade på runsångare och samlade in sånger och dikter, men han skrev också själv en hel del texter. I samband med sammanställningen hamnade eposet i klass med Odyssén och Illiaden.