G. A. Gripenbergs dagböcker ger en unik tidsbild av relationen mellan Sverige och Finland

Finlands tidigare ambassadör G. A. Gripenbergs dagböcker har publicerats. De ärligt skrivna dagböckerna öppnar ett fönster till andra världskriget och relationen mellan Finland och Sverige. Publiceringen firades på Finlands ambassadörs residens i Stockholm.

Georg Achates Gripenberg (1890–1975), en av de mest betydande bakgrundsfigurerna på ämbetsmannanivå under sin tid, arbetade i Stockholm som Finlands ambassadör under åren 1943–1956. Nu har det svenska Kungliga Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia och Riksarkivet i Finland publicerat hans dagböcker från åren 1943–1946.

Det i tre volymer uppdelade 3500-sidor långa dagboksmaterialet erbjuder historieforskare och -fantaster såväl en högintensiv dåtida synvinkel på världshistoria och relationen mellan Finland och Sverige som existentiella funderingar kring  ensamhet och meningen med livet. Gripenbergs stil är strukturerad och ärlig – han skrev nästan dagligen och modifierade inte sina dagböcker efteråt förrän han lämnade dem i riksarkivet.

Publiceringen av Gripenbergs dagböcker uppmärksammades den 20 maj i hans före detta hem,  ambassadörens residens i Stockholm. Tillställningen öppnades av Finlands nuvarande ambassadör i Stockholm, Liisa Talonpoika. Per Thullberg, ordförande i Kungliga Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia och Mats Bergquist, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och Sveriges tidigare ambassadör i Helsingfors, berättade om böckerna.

Mera information på riksarkivets webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Boken kan köpas bl.a. på Adlibris(Länk till en annan webbplats.).

 

https://lh3.googleusercontent.com/Y7lfd4JnKTpvZGSspX6Yib_Uvupjoz4DDcKGyzNgZzVY5spW76vaAUntU5gF09OzgO71TzahxpJLTKMad8-CngIhlhInRde3nWMx_pKweoq8c9p-h0NRfdas5lOtXkja0suWGsA9=w800-h600-no