Forntida högtiden kekri välkomnar novembermörkret

Höstens färger, ruska, bleknar och julens magi är ännu en bit bort. November månad kan många gånger kännas dystert, även så i Finland, men den forntida skördefesten kekri välkomnar dunklet och hyllar minnet av de avlidna.

En eldartist i mask svänger runt en ring med eldar på.
Foto: Viaporin Kekri

Den forntida traditionen har sitt ursprung hos jordbrukarna, som firade slutet på skördetiden och böndernas arbetsår. På många håll tänkte man att andarna av gårdarnas förfäder kom på besök för att säkerställa att gårdarna hölls i dugligt skick. Ifall andarna var nöjda, skulle de se till att beskydda sina gamla marker även i framtiden. Det var vanligt att man dukade upp festbord och eldade på bastun inte bara för de levandes, utan också för de tidigare generationernas skull. Ondsita andar höll man på avstånd genom att tända brasor eller facklor.

Kekri hade från början ingen fast kalenderdag, men under 1800-talet började man fira festen i samband med allhelgonahelgen. På många håll i Finland återupptas nu denna gamla tradition under höstmånaderna, om än vid lite olika tidpunkter. Sedan 2015 har man firat Kekri också vid sjöfästningen Sveaborg utanför Helsingfors.

Firandet i Sveaborg beskrivs av arrangören som årets dunklaste fest och sker i år den 6 november. På plats välkomnar man den mörka vinterns ankomst och hyllar minnet av de avlidna samtidigt som man som besökare njuter mat och dryck, musik, konst och lekar. 

Läs mera på Viaporin kekri(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).