Finlands ambassad i Stockholm vill exportera lugn till svenska ungdomar

Finlands ambassad i Stockholm vill exportera lugn till svenska ungdomar

Finnish Tingles

Sverige och Finland är på många sätt likadana, men det finns vissa saker som ändå skiljer oss åt. Samtidigt som Finland blivit utsett till världens lyckligaste land, visar rapporter att svenska ungdomar är allt mer stressade[1][2][3][4], till och med mest stressade i Norden.[5]

"Svenskarnas sak är såklart även vår, och därför vill vi dra vårt strå till stacken. Vi finländare är rätt bra på att koppla av bland annat genom att vistas i naturen, dansa loss på festivaler, läsa och bada bastu. Och vi tar inte oss själva på för stort allvar. Nu vill vi hjälpa svenska ungdomar att göra samma sak, såsom våra länder har hjälpt varandra sedan urminnes tider,” säger Elna Nykänen Andersson, pressråd på Finlands ambassad i Stockholm.

Därför har ambassaden skapat ”Finnish Tingles”, en serie som består av tre ASMR-filmer. Med sina kittlande ljud i kombination med lite humor ska filmerna hjälpa tittaren – eller lyssnaren – att slappna av.

”Vi vill exportera vårt lands lugn till en plats där vi tror att det kan göra stor nytta. Genom att titta på filmerna, lyssna på de behagliga ljuden och skratta lite hoppas vi att många kan släppa vardagslivets stress för en stund,” säger Nykänen Andersson.

ASMR står för Autonomous Sensory Meridian Response och är ett fenomen som ger upphov till en kittlande känsla i huvudet, hårbotten, längs ryggraden och andra delar av kroppen. Via triggerljud stimuleras kroppens sinnen för att framkalla en känsla av välbehag, avslappning och rysningar i kroppen.

Kampanjen släpps på Youtube, Instagram och Facebook under maj månad.

”Självklart är vi inte perfekta på det här planet i Finland heller – även många finska ungdomar upplever stress. Så vi är ödmjuka inför problemet. Dock visade den senaste stora studien om finska ungdomars fritid att de är i genomsnitt nöjdare med sitt liv än på två decennier[6]. Med lite finskt lugn hoppas vi kunna ge även svenska ungdomar en knuff i rätt riktning,” säger Nykänen Andersson.

De tre filmerna kommer att publiceras med en veckas mellanrum med start den 14 maj, och är sedan tillgängliga för den som vill ha hjälp att slappna av, få sig ett skratt eller lära sig mer om Finland.

 

[1] Folkhälsomyndigheten, dec 2018 ”Allt fler unga uppger stress”.

[2] Örebro universitet, 2018 ”Unga är mest stressade över skolprestationer”

[3] Stockholm stad, 2017 ”Stressen ökar bland unga”.

[4] Stockholms universitet, 2013 ”Var tredje 16-åring är kroniskt stressad”.

[5] SCB, 2017 ”Sämre psykisk hälsa bland unga i Sverige än i övriga Norden”.

[6] Statens idrottsråd, 2019, Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus