Fanfar från Stockholms stadshus inleder Östersjöfestivalen

Den 9 september inleds Östersjöfestivalen – Baltic Sea Festival 2021 med en fanfar från stadshustornet i Stockholm, den första av totalt fyra fanfarer under festivalen. Temat för årets festival är återfödelse och det blir särskilt tydligt i festivalens öppningskonsert med Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen. Östersjöfestivalen, som pågår under sju dagar mellan 9–18 september, innehåller hela tre urpremiärer och två Sverigepremiärer av nya verk.

En man i frack och stående utomhus bland säv spelar trumpet.
Foto: Berwaldhallen

– Vi vill med fanfaren fira återkomsten av den levande musiken, som har slumrat under pandemin. Vi som arbetar med musik har längtat så efter att åter få spela för en levande publik. Och vi vet att publiken har längtat efter oss! Öppningsfanfaren är en av totalt fyra fanfarer som framförs under festivalen och vi hoppas att de ska väcka uppmärksamhet och glädja vår publik både i Stockholm och på andra platser, säger Emma Nyberg, projektledare på Berwaldhallen för Östersjöfestivalen.

Temat för årets festival är återfödelse och det blir särskilt tydligt i festivalens öppningskonsert med Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen. Östersjöfestivalen, som pågår under sju dagar mellan 9-18 september, innehåller hela tre urpremiärer och två Sverigepremiärer av nya verk. Varje festivaldag livesänds samtal från festivalens samarbetspartners i Östersjöområdet.

– Östersjöområdet är en aktiv region med många initiativ och det vill vi lyfta fram på vår festival. På sidan Baltic Sea Festival Spinoff bjuder vi på tips och länkar till program som presenteras av våra vänner runt Östersjön vars program anknyter till Östersjöfestivalens kärnidé – att med musik och samtal knyta samman människorna runt Östersjön, säger Emma Nyberg.

Levande musik med levande publik

Konserterna framförs med sittande publik i Berwaldhallen. Utöver det kan hela festivalen, både samtal och konserter, upplevas live genom Berwaldhallen Play, där festivalens Östersjöstudio sänder intervjuer med medverkande och fördjupningar på engelska under alla festivaldagar. Sveriges Radio P2 sänder alla konserter.

Läs mera om Östersjöfestivalen på Berwaldhallens webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).