Equality Now får statsrådets internationella jämställdhetspris

Prissumman för International Gender Equality Prize (IGEP), uppgår i år till 300 000 euro. Pristagaren Equality Now får bestämma hur pengarna används.

Mariama Moussa och Angela Merkel.
Mariama Moussa, grundaren av den nigeriska organisationen som fick prissumman förra gången, och Angela Merkel.

Statsrådets internationella jämställdhetspris (IGEP) grundades år 2017, samtidigt som Finland fyllde 100 år. Jämställdheten har varit en viktig faktor i Finlands utveckling från fattigdom till ett av världens mest framgångsrika länder. Jämställdhet behövs i alla samhällen.

Syftet med priset är att globalt främja jämställdhet mellan könen. Priset tilldelas en person eller aktör som har arbetat för jämställdhet på ett internationellt betydelsefullt sätt. År 2017 gick priset till Tysklands förbundskansler Angela Merkel som styrde prissumman till en nigerisk organisation som hjälper offer av familjevåld. Pengarna användes till att bygga ett kvinnofridshus i Nigers huvudstad Niamey. 

Statsrådet och en jury bestående av internationella experter valde ut detta års pristagare bland cirka 300 förslag som kom från över 60 länder. Vinnaren är Equality Now som under sina 25 verksamhetsår har jobbat för att förändra över 50 diskriminerande lagar. Organisationen har lyckats påverka och förändra hållningar relaterade till bland annat könsstympning och barnäktenskap. Equality Now ska välja att fördela prissumman till ett projekt som bestäms i samarbete med IGEP-organisationen.

Text: Elina Äijö

Foto: Mariama Moussa