Från 1800-talets Netflix till klimatförnekelsens psykologi – Finland på bokmässan i Göteborg

Bokmässan i Göteborg 2022 arrangeras den 22–25 september. Under bokmässan deltar många författare med anknytning till Finland, till exempel Kjell och Mårten Westö, Eija Hetekivi Olsson och Anna- Lena Laurén. Bland annat väntas frågor som berör skola, politisk historia, klimatförändring och Ukraina bli föremål för diskussion.

Några axplock från programmet:

Skola och utbildning

  • Hanaholmen, kulturcentrum för Sverige och Finland, arrangerar en debatt om finsk skola och utbildning. Till skillnad från Sverige är skolan sällan en rikspolitisk fråga i Finland, där styrningen av skolorna ses mer som en myndighetsbaserad fråga. Varför har skillnaden kommit att bli så stor mellan de två länderna? Bland annat detta diskuterar Johanna Ringarp, docent och universitetslektor vid Stockholms och Uppsala universitet och Ville Okkonen, universitetslektor vid Åbo universitet. Även den sverigefinska författaren Eija Hetekivi Olsson medverkar i en annan debatt om hur läsning kan riskera att bli en klassfråga i skolan.

Historia möter nutid

  • Ville Okkonen, forskare i politisk historia vid Åbo universitet, diskuterar tillsammans med finlandssvenska journalisten och Rysslandsexperten Anna-Lena Laurén och Hanaholmens projektchef Henrik Huldén om finlandisering.

  • I Svenska litteratursällskapets paneldiskussion står 1930-talets fascistiska och nazisitiska rörelser i fokus då historikern Matias Kaihovirta och litteraturvetaren Ylva Perera ger sin syn på frågan och hur det finska samhället lyckades stå enat mot inflytandet av dessa rörelser.

  • Hurdan roll har Finland och Sverige haft i spridningen av demokrati och mänskliga rättigheter? Bland annat det diskuterar Calle Sundstedt, Iina Soiri, Henrik Huldén och Erik Lysén med insyn i  kampen mot apartheid i Sydafrika.  

  • Den finlandssvenska journalisten Anna-Lena Laurén är i sin tur aktuell med sin nya bok Ukraina. Gränslandet och kommer att diskutera om boken och historieskrivningens betydelse både historiskt och i framtiden då en konflikt inträffat.

  • De finlandssvenska bröderna Kjell och Mårten Westö diskuterar hurdant Helsingfors var under rekordåren utgående från femtio korta texter som de skrivit om ämnet.

Klimatförändring

  • Passivitetens och förnekelsens psykologi står i fokus då psykologen Henric Karlsson diskuterar klimatförändring med författarna till boken Climate Obstruction: How Denial, Delay and Inaction are Heating the Planet. Tillsammans med forskaren Kirsti Jylhä, Kristoffer Ekberg, Bernhard Forchtner och Martin Hultman reder de ut varför aktioner som hjälper att förebygga klimatförändringen förnekas eller fördröjs.

  • Janne Wikström och Maria Ojala behandlar klimatångest bland skolelever i Hanaholmens paneldiskussion.

Brottsutredningar, barnlitteratur och Zacharias Topelius

  • Även många andra finskspråkiga, sverigefinska och finlandssvenska författare förekommer i programmet för bokmässan. I Elina Backmans När spåren försvinner utreder den finska kvällstidningsreportern Saana en ung mans försvinnande och man kan höra henne tillsammans med Pascal Engman och Johannes Selåker i ett samtal om journalisten som tacksam brottsutredare i litteraturen.

  • I debatten ”Topelius i teatersalongen – 1800-talets Netflix” diskuteras Zacharias Topelius betydelse för den svenska scenkonsten.

  • Författaren Eija Korhonen läser högt från sina barnböcker Karamellikaupunki och Hoppu.

Hela programmet finns tillgängligt på bokmässans webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Text: Janne Peuhkuri, högskolepraktikant