”Frågor om säkerhet och mänskliga rättigheter berör oss alla”

Över 50 utrikesministrar från Europa, Nordamerika och Centralasien befinner sig just nu i Stockholm idag för att delta i ministerrådsmötet för OSSE - Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Vi frågade Mikko Kinnunen, finsk diplomat och ordförandelandet Sveriges särskilda representant för Ukraina, vad mötet handlar om.

Sveriges utrikesminister Ann Linde och Mikko Kinnunen

Mikko, vad är det viktigaste med mötet?

Eftersom det finns så pass svåra konflikter i Europa just nu och arbetet är rätt utmanande, är det fint att utrikesministrarna samlas. Det är viktigt att kunna prata om dessa frågor kring säkerhet och mänskliga rättigheter eftersom de berör oss alla.

Vilka är de största frågorna på agendan?

Säkerhetsläget i Europa är i ett skede där medlemsstaterna har olika åsikter om vilka principer Europas säkerhet borde byggas på. Rent konkret syns det exempelvis i konflikten i östra Ukraina. Det är det viktigaste, och egentligen enda betydande, väpnade konflikten i Europa, och den reflekteras i hela regionen. Konflikten gör arbetet i OSSE svårt, eftersom man inte kan besluta om någonting om inte alla 57 medlemsländerna är överens.

Du har ett viktigt uppdrag just i Ukraina. Vad är din roll där?

I år är Sveriges utrikesminister Ann Linde ordförande för OSSE i Europa, och i augusti utnämnde hon mig till sin särskilda representant för Ukraina och trepartskontaktgruppen. Gruppen har representanter från Ukraina, Ryssland och OSSE och är en förhandlingsprocess. Målet är att implementera Minskavtalet och stödja en diplomatisk lösning av konflikten i östra Ukraina. Med andra ord stöttar vi parterna så att de kan åstadkomma fred.

Under hösten har jag samarbetat mycket med Sverige, och det har varit lyckat. Just nu jobbar vi exempelvis för att kunna återgå till fysiska möten inom trepartskontaktgruppen. Det är viktigt om vi ska kunna förhandla fullt ut, i förtroende. Den senaste gången vi träffades fysiskt var i mars 2020, och jag hoppas att vi ses igen innan tvåårsdagen av det mötet.

Vad hoppas du att medlemsländerna åstadkommer på mötet i Stockholm?

Det viktiga är att man ger utrikesministrar från många olika länder möjligheter att träffas och samtala. Mötena längs korridorerna, vid sidan av agendan, är också viktiga. Det finns de som påstår att vi har kommit till en återvändsgränd, men jag håller inte med – visst kunde saker gå framåt snabbare, men jag är ändå optimistisk.

Som finländare är jag också extra glad för att medlemsländerna i tisdags valde Finland som OSSE:s ordförande 2025. Det har då gått 50 år sedan konferensen om säkerhet och samarbete i Europa avslutades och Helsingforsslutakten godkändes, vilket var startskottet för dagens samarbete inom OSSE.