Utrikesministrarna Bildt och Tuomioja: Det nära finsk-svenska samarbetet fortsätter

Carl Bildt svarade på journalisternas frågor efter presskonferensen. "Trots min korta tid som utrikesminister var detta vårt tredje eller fjärde möte", berättade Sveriges nye utrikesminister Carl Bildt om de täta finsk-svenska relationerna då han och utrikesminister Erkki Tuomioja gav en presskonferens efter sitt möte den 30 oktober. Under Bildts första besök i Finland som utrikesminister behandlade ministrarna aktuella internationella och europeiska frågor, allt från det konstitutionella fördraget till Mellanöstern, och centrala bilaterala frågor.

"Relationen till Finland är den närmaste relationen som Sverige har", sade utrikesminister Bildt och tillade att länderna i dag har en mångfald av kontakter i denna nya tid av globalisering där deras gemensamma strävan är att stärka regionens ställning globalt. Utrikesminister Tuomioja instämde och sade att han ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Sverige efter det svenska valet, liksom efter det finländska valet i mars.

På ministrarnas diskussionsagenda stod bland annat det nya nordiska ambassadsamarbetet. Enligt Tuomioja står alla nordiska länder inför samma resursproblem, varvid gemensamma nordiska lokaler och ambassader kan bidra till att göra länderna effektivare representerade ute i världen.

När det gäller EU:s konstitutionella fördrag sade Bildt att Sverige inte skulle ha haft några svårigheter att ratificera fördraget, men att det återstår att se om dokumentet lever kvar som formell text, eller om det eventuellt kommer att få ett nytt innehåll och en ny beteckning.

Vid presskonferensen ställdes Carl Bildt även frågan vad den nya svenska regeringen avser då den i sin regeringsförklaring skriver att "den transatlantiska länken stärks". Bildt förklarade att Sverige som litet land inte ensamt kan påverka händelserna i världen. "Vår stora möjlighet är Europeiska unionen. EU:s utrikes- och säkerhetspolitik blir en tydligare och starkare kraft för fred och frihet i världen", sade Bildt, men poängterade att det även finns gränser för vad Europa kan åstadkomma. Sverige strävar därför efter såväl ett starkare Europa som en starkare transatlantisk länk, en strävan som även ingår i den finländska regeringens regeringsprogram.

Gasledningen skall uppfylla miljökrav

Ministrarna diskuterade även den tysk-ryska gasledningen som skall dras genom Östersjön. Bildt sade att den svenska regeringen förväntar sig en ansökan, och att Sverige kommer att göra en noggrann miljöprövning. Även Tuomioja ansåg att detta främst är en viktig miljöpolitisk fråga, och att projektet måste uppfylla alla miljökrav.

Av de aktuella internationella frågorna kommenterade minister Tuomioja Cypernfrågan med att man söker en lösning som skall föra förhandlingarna framåt, och att alla parter man stått i direkt kontakt med i frågan uppskattat det finländska initiativet. Det finsk-svenska gemensamma initiativet till en utveckling av samarbetet med Nato trodde Tuomioja inte kommer att realiseras före Natotoppmötet i Riga, men han trodde ändå på en positiv utgång.

Utrikesministrarna kommer att träffas nästa gång redan på onsdagen, då de båda deltar i det nordiska utrikesministermötet i Köpenhamn i samband med Nordiska rådets session.

Webbutsändning av presskonferensen(Linkki toiselle web-sivustolle.)