Tutustu Suomen tunnelmallisiin joulumarkkinoihin

Helsingissä alkaa jouluun valmistautuminen perinteisesti Aleksanterinkadun jouluvalojen sytyttämisestä, mutta myös muualla Suomessa on tarjolla toinen toistaan tunnelmallisempia tapahtumia ja markkinoita. Joulutorien kiertely on oiva tapa virittäytyä joulutunnelmaan ja hankkia persoonallisia paketteja pukinkonttiin. Esittelemme tässä liudan erilaisia suomalaisia joulutapahtumia, joissa varmasti viihtyy koko perhe.

Tuomaan Markkinat, Helsinki

Suomen ehkä tunnetuimmat joulumarkkinat järjestetään aivan Helsingin keskustassa, Senaatintorilla, joulukuun alusta alkaen. Senaatintorin maamerkkinä on Carl Ludvig Engelin suunnittelema valkoinen, uusklassista tyyliä edustava Tuomiokirkko, joka lukeutuu kaupungin kuuluisimpiin nähtävyyksiin.

Tuomaan Markkinoilta löytyy yli sata kojua, joista voi ostaa mukaansa kaikkea aina korkealaatuisista käsitöistä lähituotettuihin jouluherkkuihin. Kojujen lisäksi kävijöitä ilahduttaa puulämmitteinen joulusauna, jonne kuka tahansa voi mennä pientä maksua vastaan rentoutumaan. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyssä saunassa vieraili noin 600 kävijää, ja tänä vuonna odotetaan vielä useampia innokkaita nauttimaan löylyistä ja saunan oheen pystytetystä saunabaarista.

Aleksin joulukadun avajaiset 25.11.

http://www.stadissa.fi/tapahtumat/33470/aleksin-joulukadun-avajaiset(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tuomaan Markkinat avoinna 1.­­­–22.12.

https://tuomaanmarkkinat.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kuva: VisitFinland
Tuomaan Markkinoilla riittää nähtävää ja koettavaa.

Vanhan Joulutori, Helsinki

Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla on järjestetty jo useiden vuosikymmenten ajan perinteinen joulutori. Mikäli joulukuinen sää ei suosi, on mukava pistäytyä sisätiloissa järjestettäville markkinoille, jossa on myynnissä muun muassa kotimaisten tuottajien käsitöitä ja design-tuotteita. Tapahtuman ohessa toimii jouluherkkuja myyvä kahvila, joka tarjoaa kävijöille mahdollisuuden rakentaa ja koristella ilmaiseksi oma piparkakkutalo. Talon voi jättää kahvilaan hetkeksi kuivumaan torikierroksen ajaksi ja hakea sen sitten mukaan kotiin.

Vanhan Joulutori avoinna 15.–22.12.

http://www.vanhanjoulutori.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Perinteiset joulumarkkinat ja Taidetehtaan joulumarkkinat, Porvoo

Kuva: VisitFinland
Porvoon vanha kaupunki virittäytyy joulun viettoon koristein.

Sympaattinen Porvoo sopii mitä parhaiten lähimatkailukohteeksi. Erityisesti Porvoon vanha kaupunki herää kesäkauden jälkeen uudelleen eloon joulun alla, ja persoonalliset kahvilat ja ravintolat kutsuvat virittäytymään joulutunnelmaan. Vanhan Porvoon virallinen joulunavaus on 1. joulukuuta Raatihuoneentorilla, jossa perinteisesti vierailee myös joulupukki tonttuineen.

Porvoon Taidetehtaalla järjestetään käsityöpainotteiset joulumarkkinat, josta voi hankkia laadukkaita lahjoja kuusen alle paketoitavaksi yli 130 kojun valikoiman joukosta. Koko perheen tapahtumassa vierailijoita ilahduttavat lisäksi kuorolaulu ja joulupukki.

Porvoon Taidetehtaan joulumarkkinat 14.–16.12.

https://www.porvoo.fi/porvoossa-tapahtuu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

http://www.taidetehdas.fi/fi/tapahtumat/1077-porvoon-taidetehtaan-joulumarkkinat/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat, Turku

Turkua voisi kutsua Suomen joulutunnelman pääkaupungiksi, sillä onhan Vanhalla Suurtorilla julistettu joulurauha lähes katkeamattomasti jo 1300-luvulta lähtien. Torin laidalla sijaitsevasta Brinkkalan talosta on julistus tapahtunut vuodesta 1886 alkaen.

Ennen joulurauhan julistusta torilla nautitaan kuitenkin neljänä joulunalusviikonloppuna markkinatunnelmasta, kun käsityöläiskojut ja musiikkiesitykset täyttävät paikan. Joulukoristeiden vaihtopiste tarjoaa tavan hankkia uutta tavaraa ekologisesti, ja onnenpyörästä voi kokeilla pyöräyttää itselleen jotain pientä kotiin vietäväksi.

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat 24.–25.11., 1.–2.12., 8.–9.12. ja 15.–16.12.  

https://www.suurtorinjoulumarkkinat.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Wanhan Ajan Joulukodit, Loviisa

Ainutlaatuinen tapahtuma, jossa useat pikkukaupungin taiteilijakodit avaavat ovensa joulutunnelmaa kaipaaville kävijöille. Monien talojen asukkaat tarjoavat vieraille pientä purtavaa ja lisäksi kauniisti sisustetuissa taloissa voi muun muassa rapsutella kissoja, kanoja ja kukkoja tai ostaa pukinkonttiin käsitöitä ja jouluherkkuja.

Joulukodit ovat avoinna 1.–2.12. ja 8.–9.12.

http://loviisanjoulu.fi/fi/wanhan-ajan-joulukodit/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Teksti: Bea Bergholm