angle-left Suomen eduskuntavaaleissa käytiin tiukka kamppailu

Suomen eduskuntavaaleissa käytiin tiukka kamppailu

Suomen eduskuntavaalit käytiin sunnuntaina 14.4. Yksikään puolue ei saanut yli 18 % äänistä, joten uuden eduskunnan paikkajako on poikkeuksellisen tasainen. Punavihreät puolueet voittivat yhteensä 15 kansanedustajanpaikkaa edellisistä vaaleista, kun taas keskusta hävisi yli kolmanneksen paikoistaan.

Punavihreät puolueet olivat vaalien selkein voittaja. SDP nousi ykköseksi ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella 40 paikan turvin (kuusi lisäpaikkaa edellisistä eduskuntavaaleista). Vihreät tekivät kaikkien aikojen ennätyksensä 20 kansanedustajalla, mikä on viisi paikkaa enemmän kuin neljä vuotta sitten. Vasemmistoliitto sai ensimmäisen vaalivoittonsa yli 20 vuoteen ja nosti paikkamääräänsä 12:sta 16:en.

Keskusta teki itsenäisyyden ajan huonoimman vaalituloksen. Se menetti 18 paikkaa ja jäi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi 31 kansanedustajallaan. Hallituskumppani Sininen tulevaisuus menetti kaikki 17 kansanedustajapaikkaansa. Keskustan ja sinisten tappiot tekevät Sipilän hallituksesta epäsuosituimpia itsenäisen Suomen historiassa.

Sekä perussuomalaiset että kokoomus voittivat yhden paikan ja säilyttivät asemansa eduskunnan toiseksi ja kolmanneksi suurimpana puolueena. Perussuomalaisten paikkamääräksi tuli 39 ja kokoomuksen 38.

Naisia valittiin eduskuntaan yhteensä 94, mikä lyö kirkkaasti kaikki aikaisemmat ennätykset. Eduskunnan keski-ikä laski 47,3:sta 46 vuoteen.

Äänestysprosentti nousi 72:teen, mikä on korkein lukema sitten vuoden 1991.

Lisää uudesta eduskunnasta Ylen tulospalvelussa.