Saga opintoajastaan Suomessa: ”Korkealaatuinen koulutus, mahtava opiskelijaelämä ja maa jolla on paljon tarjottavaa”

Suomen korkeakoulujen yhteishaku alkaa 16.3. Haastattelimme Saga Kingeliniä, joka muutti Ruotsista opiskelemaan Suomeen.

Mitä opiskelet ja missä koulussa?

Opiskelen kolmatta vuotta Hanken Svenska handelshögskolanissa Helsingissä. Pääaineeni on yritysjohto ja yrittäjyys, sivuaineina logistiikka ja yhteiskuntavastuu.

Mistä sait idean hakea opiskelupaikkaa Suomesta?

– Tie Suomeen oli aika luonteva, sillä äitini on kotoisin Helsingistä ja olen aikaisemmin kuullut Hankenista. Lukion jälkeen tahdoin tehdä elämänmuutoksen ja kokeilla jotain uutta. Muutto Suomeen tuntui helposti lähestyttävältä, sillä minulla on Suomessa sekä sukua että ystäviä.

– Kuulin että Hankenin edustajia olisi paikan päällä Sacon opiskelijamessuilla Tukholmassa ja kävin siellä kuullakseni lisää koulusta. Opin että Hankeniin voi hakea avoimen yliopiston kautta. Opiskelin siellä Hankenin tarjoamia kursseja ja saavutin tiedyt arvosanavaatimukset, joiden avulla sain opiskelupaikan Hankenista. Näin minun ei tarvinnut hakea paikkaa lukiotodistuksilla, pääsykokeella tai korkeakoulukokeella (högskoleprovet). Avoin yliopisto oli mielestäni hyvä tapa päästä kokeilemaan taloustieteen kursseja ja näin myös havaita onko tämä se mitä todella tahdon opiskella. Erityisesti se sopii ihmisille minun asemassani, eli sellaisille, jotka tahtovat jatkaa opintoja lukion jälkeen, mutta jotka eivät oikein tiedä mitä ainetta. Päätin jatkaa opintoja Hankenissa sillä mentaliteettilla, että jos en lukuvuoden jälkeen viihdy, muutan takaisin kotiin.

Millaista Suomessa opiskeleminen on ollut?

– Opiskeleminen Suomessa ja Hankenissa on ollut erittäin hauskaa ja antoisaa. Itse opinnot ovat ohjanneet minua oikeaan suuntaan tulevaa työuraani varten. Hankenin taloustieteellinen opintotarjoama on laaja, mikä helpottaa opiskelijoita löytämään itseä kiinnostavan aineen.

– Suomi ei välttämättä ole helpoin kieli oppia, mutta koska olen kaksikielinen ei tästä tullut muuttaessa suurempaa estettä. Älkää antako kieliasian karkottaa teitä, välillä melkein unohdan asuvani suomenkielisessä maassa. Suurin osa saamistani kavereista Suomessa ovat Hankenista ja he kaikki puhuvat ruotsia. Eli jos harkitset Hankeniin hakemista ja et puhu sanaakaan Suomea, ei siitä tarvitse olla huolissaan. Suomi on kuitenkin kaksikielinen maa. Opintoelämä Suomessa on myös täynnä hauskoja perinteitä ja tapahtumia, eli ei tarvitse myöskään olla huolissaan siitä, että kalenteri ammottaisi tyhjänä. Tapahtumia on omassa yliopistossa ja myös suurempia, joissa on mukana useita kouluja ympäri Suomea.

Miten olet viihtynyt asuessasi Suomessa?

– Helsingissä asuminen on ollut melkein kuin asuisi pienemmässä Tukholmassa. Tiettyjä asioita on vähän pienempi valikoima kuin mihin olen tottunut, mutta erot eivät ole suuria. Olen viihtynyt Helsingissä erittäin hyvin ja olen myös pitänyt haasteesta luoda uusi elämä ”uudessa” kaupungissa. Maiden väliset erot, jotka olen huomannut, ovat pikemminkin olleet antoisia kuin vaikeita käsitellä. On myös ollut kiinnostavaa verrata, miten kaksi maata, jotka aikoinaan olivat sama maa, nyt eroavat toisistaan. Se on tarkoittanut minulle tuplasti uutta tekemistä, juhlittavaa ja koettavaa.

Mitä sanoisit heille jotka harkitsevat muuttavansa Suomeen opiskelemaan?

– Kliseemäisesti sanoisin, että ihminen katuu vain sitä mikä jäi tekemättä. Suomessa on korkeatasoiset opinnot, mahtava opiskelijaelämä ja maalla on paljon tarjottavaa. Ja jos koti-ikävä koittaa, takaisin länteen ei ole pitkä matka.