Pohjoismaiden neuvosto palkitsee kulttuuriteoksia

Pohjoismaiden neuvosto palkitsee kulttuuriteoksia

Pohjoismaiden neuvoston kulttuuripalkinnot jaetaan tänä vuonna 29. lokakuuta. Elokuvaehdokkaat voi sitä ennen nähdä Best of Norden -festivaaleilla Tukholmassa.

Kuva Aurora-elokuvasta: nuori nainen (päähenkilöä esittävä Mimosa Willamo) istuu auton takapenkillä juhla-asuisen miehen ja huntupäisen vanhan naisen välissä.

Pohjoismaiden neuvosto myöntää vuosittain kulttuuripalkinnot pohjoismaiselle kirjallisuudelle, elokuvalle, musiikille, ympäristötyölle ja lasten- ja nuortenkirjallisuudelle. Palkintojen tarkoituksena on lisätä pohjoismaisen kulttuuriyhteistyön tunnettuutta sekä kiinnostusta alueen kieliin ja kulttuuriin.

Neuvoston palkinnot ovat arvostettuja Pohjolan lisäksi muualla maailmassa. Viisikon vanhin on vuodesta 1962 alkaen jaettu kirjallisuuspalkinto. Uusimpana joukkoon on tullut lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto.

Elokuvapalkinto on jaettu vuodesta 2002 lähtien. Sittemmin, vuonna 2014, on perustettu myös Best of Norden -festivaali, jossa ehdolla olevat elokuvat näytetään. Tänä vuonna tapahtuma pidetään Filmhusetissa Tukholmassa 27.28. lokakuuta. Suomesta ehdolla on Miia Tervon ohjaama Aurora, jonka nimiroolissa nähdään Mimosa Willamo (kuvassa keskellä). Best of Norden -festivaalin ohjelmassa on myös keskusteluja muiden palkintojen saajiksi ehdolla olevien taiteilijoiden kanssa.

Kulttuuripalkinnot jaetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä 29. lokakuuta. Jokainen niistä on suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa. Elokuvapalkinnon tapauksessa summa jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken.

Teksti: Elina Äijö

Kuva: Aurora / Nordisk Film