Mikael Agricolan ja suomen kielen päivä

Mikael Agricola

Suomessa vietetään 9.4. maamme sivistyksen isän ja uskonpuhdistajan Mikael Agricolan (1510–1577) merkkipäivää ja samalla suomen kielen päivää. Agricolan ansiosta kirjallisuus sai alkunsa Suomessa. Hänen merkittävin työnsä oli Uuden Testamentin suomennos.

Pernajassa eteläsuomalaisessa talonpoikaisperheeseessä varttunut Mikael havaittiin lahjakkaaksi oppilaaksi. Mikaelin opettajana toiminut seurakunnan kirkkoherra lähetti pojan opiskelemaan Viipurin latinalaiseen kouluun, jossa Mikael sai sukunimekseen Agricola (=maanviljelijä) isänsä ammatin mukaan.

Muutaman vuoden opiskelun jälkeen Mikael Agricola siirtyi Turkuun, jossa hän sai työskennellä Suomen kirkon piispan kirjurina. 1530 hänet vihittiin papiksi. Suomessa toteutettiin tuolloin uskonpuhdistuksen edellyttämiä uudistuksia.

Suomen kirkko lähetti Agricolan Saksaan Wittenbergiin, jossa hän vietti vuodet 1536–1539. Agricolan toive oli kääntää koko Raamattu suomen kielelle. Wittenbergissä eli ja vaikutti tuolloin Martin Luther. Wittenbergin yliopistosta maisterintutkinnon suorittanut Agricola palasi Suomeen Turkuun mukanaan Lutherin ja Melanchthonin suosituskirjeet. Hän toimi Turun katedraalikoulun rehtorina kasvattaen evankelista pappispolvea ennakkoluulottoman humanismin ja puhtaan evankeliumin hengessä. Virkansa ohella hän kirjoitti ahkerasti, ensimmäisenä valmistui aapiskirja eli ABC-kirja (ABC-kiria) v. 1543, vuotta myöhemmin Rukouskirja (Rucouskiria Bibliasta). Hänen päätyönsä – vähän yli kymmenessä vuodessa käännetty – Uusi Testamentti (Se Wsi Testamenti) valmistui vuonna 1548. Tavoite koko Raamatun kääntämisestä ei kuitenkaan toteutunut.

Agricola nousi piispan virkaan Turussa Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan jaettua Suomen kirkon Turun ja Viipurin hiippakuntiin. Ruotsin ja Venäjän välille puhkesi sota 1555, ja Kustaa Vaasa lähetti valtuuskunnan Moskovaan neuvottelemaan rauhasta. Agricola oli yksi valtuuskuntaan kuuluvista. Paluumatkalla Moskovasta hän menehtyi vakavaan sairaskohtaukseen 9.4.1557. Mikael Agricolan merkkipäivä on siis hänen kuolinpäivänsä, sillä Agricolan tarkkaa syntymäpäivää ei tiedetä.

Abckirian alkuruno:

Abckiria.
Michael Agricola
Christiano Salutem.

Oppe nyt wanha / ia noori /
joilla ombi Sydhen toori.
Jumalan keskyt / ia mielen /
iotca taidhat Somen kielen.
Laki / se Sielun hirmutta /
mutt Cristus sen tas lodhutta.
Lue sijs hyue Lapsi teste /
Alku oppi ilman este.
Nijte muista Elemes aina /
nin Jesus sinun Armons laina