Maaliskuun 19. päivä on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä

Minna Canth

Minna Canth oli ensimmäinen suomenkielinen naiskirjailija ja sanomalehtinainen. Vuodesta 2003 vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää 19. maaliskuuta, kirjailijan syntymäpäivänä. Kirjailija Minna Canth oli myös ensimmäinen nainen, jolle on Suomessa nimetty oma liputuspäivä.

Ulrika Wilhelmina Johnson syntyi 19.3.1844 Tampereella. Hänen isänsä Gustaf Vilhelm Johnson työskenteli Finlaysonin puuvillatehtaan konttorissa vuoteen 1853 asti, jolloin hän muutti perheineen (puoliso Lovisa Ulrika ja kolme lasta) Kuopioon hoitamaan sinne perustettua Tampereen Lankakauppaa. Miinu, joksi Minna itseään tuolloin kutsui, kävi valmistavan koulun jälkeen ruotsinkielistä tyttökoulua ja syksyllä 1863 hän aloitti kansakoulunopettajan opinnot Jyväskylän seminaarissa. Tuona aikana hän otti etunimekseen Minna.

Opiskelut jäivät kuitenkin kesken syksyllä 1865, kun Minna solmi avioliiton seminaarin luonnontieteiden lehtori Johan Ferdinand Canthin kanssa. Perheeseen syntyi Jyväskylässä seitsemän lasta. Lehtori Canth kuoli vuonna 1879 ja Minna muutti seuraavana vuonna lapsineen takaisin Kuopioon. Perhe asettui asumaan Minnan lapsuudenkotiin, jossa hän otti hoitaakseen vanhempiensa puuvillaputiikin.

Minna Canth oli ensimmäinen suomenkielinen naiskirjailija ja merkittävin suomenkielinen näytelmäkirjailija Aleksis Kiven jälkeen. Hän oppi tarkkailemaan elämää ja sen ilmiöitä realistisesti ja yhteiskuntakriittisesti, naisnäkökulmasta. Hän julkaisi kymmenen näytelmää, seitsemän novellia, kertomuksia, lehtiartikkeleita ja puheita. Hänen kirjoittamiaan yksityiskirjeitä on julkaistu yli viisisataa.

Hän oli myös ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. 1870-luvun alkupuolella lehtori Canth ryhtyi toimittamaan sanomalehti Keski-Suomea vaimonsa avustuksella. Minna Canth kirjoitti yli kahdeksankymmentä artikkelia, puhetta tai esitelmää, jotka julkaistiin eri sanoma- ja aikakauslehdissä. Canthin lehtikirjoitukset ovat teräviä ja kantaaottavia. Hän käsitteli kirjoituksissaan raittiutta, naiskysymystä, uskonnonvapautta, suomen kielen asemaa, sosialismia ja sukupuolimoraalia.

Hän otti osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä kirjailijana että lehtinaisena. Kielitaitoisena ja uteliaana hän oli uusien eurooppalaisten aatteiden välittäjä ja tärkeä mielipidevaikuttaja silloisessa Suomessa.

Minna Canth kuoli vuonna 1897 vain 53-vuotiaana sydänkohtaukseen. Vuonna 2003 hän sai ensimmäisenä suomalaisena naisena liputuspäivän. Kirjailijan syntymäpäivän liputus nimettiin samalla tasa-arvon juhlaksi.