Liisa-Maija Harju palaa ilmasto- ja tasa-arvokysymyksille

Ulkoministeriö on nimittänyt Liisa-Maija Harjun määräaikaiseksi vastuuvirkamieheksi Suomen Tukholman-suurlähetystöön. Kausi on kolmivuotinen ja alkoi 1. elokuuta. Harju siirtyy tehtävään ulkoministeriön protokollapalveluista. Hän on työskennellyt myös ulkoministeriön henkilöstöpalvelussa sekä YK:n ja OECD:n sihteeristöissä.

Toinen lähetystösihteeri Liisa-Maija Harju istuu suurlähetystön saunan kabinetissa.

Liisa-Maija Harju, minkälainen on taustasi?

Olen työskennellyt kansainvälisissä tehtävissä koko työurani eli lähes 12 vuotta. Aloitin valtion ympäristöhallinnossa EU-hankkeessa. Sen jälkeen työskentelin yhdeksän vuotta YK:n ja OECD:n palveluksessa New Yorkissa ja Pariisissa viestintä- ja asiantuntijatehtävissä, keskittyen kestävään kehitykseen- ja ilmastokysymyksiin. Järjestövuosien aikana kiinnostuin merkittävästi diplomatiasta ja kansainvälisestä politiikasta yleisesti, minkä vuoksi opiskelin toisen, diplomatiaan ja kansainväliseen strategiaan keskittyvän, korkeakoulututkinnon Lontoossa. Opiskelujen aikana ymmärsin yhä vahvemmin, että haluan työskennellä monipuolisissa kansainvälisen politiikan tehtävissä. Niinpä hain ja pääsin töihin diplomaattiuralle ulkoasiainhallintoon. Tämä työ Suomen suurlähetystössä Tukholmassa on ensimmäinen ulkomaankomennukseni ulkoministeriöstä.

Millaisin mielin lähdet hoitamaan tehtävää?

Ruotsi on Suomelle läheisin kumppanimaa sekä taloudessa että ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla. Siksi olen kiitollinen ja innoissani mahdollisuudesta työskennellä täällä. Tämä on minulle erinomainen mahdollisuus oppia ymmärtämään Ruotsia ja ruotsalaisia. 

Mitä haluaisit saada aikaan Tukholmassa?

Haluan välittää Suomeen ajankohtaista ja tarpeellista tietoa Ruotsin yhteiskunnallisista ratkaisuista, vahvistaa suomalais-ruotsalaisia yhteyksiä entisestään sekä tukea mahdollisuuksien mukaan suomalaisyritysten tuloa ruotsalaisille markkinoille. Henkilökohtaisella tasolla tavoitteenani on saada ruotsista vahva työkieli sekä matkailla Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa mahdollisimman paljon. 

Mitkä ovat erityiset kiinnostuksesi kohteet?

Minua kiinnostaa erityisesti yritysten vastuullisuus ja vastuullinen sijoittaminen; sekä toisaalta se, miten valtio voi näiden toteutumista osaltaan tukea ja mitkä ovat näiden teemojen linkit kansainväliseen politiikkaan. On sanomattakin selvää, että emme voi elää kuten tänä päivänä elämme – kulutamme käytössämme olevat luonnonvarat vuosi vuodelta yhä aiemmin loppuun ja ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste. Meidän on siirryttävä lyhytnäköisestä kvartaaliajattelusta pitkäjänteisempään ajatteluun. Lisäksi tasa-arvokysymykset kiinnostavat. On ollut esimerkiksi hienoa nähdä, että poliittisille johtopaikoille eli valta-asemiin niin Suomessa kuin kansainvälisesti (esim. EU, IMF, YK) nousee yhä useammin teräviä, asiansa osaavia naisia. Ruotsi on profiloitunut feministisen ulkopolitiikan tekijänä, ja nyt keskusteluun on noussut myös tasa-arvoinen, feministinen kauppapolitiikka. On kiinnostavaa seurata näiden toteutumista täällä Ruotsissa läheltä. 

Perhe?

Tällä hetkellä eläkeikäinen lakelandinterrieri Vilppu, jolle Ruotsi on jo neljäs asuinmaa.

Harrastukset?

Tykkään pyöräillä, juosta ja kävellä. Mukanani lenkeillä on yleensä eläkeläisterrierini, mutta yhä useammin myös äänikirjat ja podcastit. Haaveilen myös pianonsoiton uudelleen aloittamisesta sekä purjehduksen ja tenniksen pelaamisen alkeiden opettelusta.

 

Teksti: Niklas Kurki