Lähetystön uusi konsuli Pia Helin iloitsee paluustaan Tukholmaan

Ulkoministeriö on nimittänyt Pia Helinin määräaikaiseksi konsuliksi Suomen Tukholman-suurlähetystöön. Kausi on lähtökohtaisesti kolmivuotinen ja alkoi elokuun alusta. Helin siirtyi tehtävään Suomen pääkonsulaatista Los Angelesissa. Hän on työskennellyt myös muun muassa Suomen suurlähetystössä Washingtonissa sekä ulkoministeriön viestintäosastolla.

Lähetystön uusi konsuli Pia Helin seisoo lähetystön sisäänkäynnin edessä.

Pia Helin, minkälainen on taustasi?

Tulin yksityiseltä sektorilta ulkoministeriön hallintouralle poliittiselle osastolle 30 vuotta sitten. Ensimmäinen ulkomaan postini oli Washingtonissa ja viimeisin nyt Los Angelesissa, josta siirryin Tukholmaan. Siinä välissä olin myös Bostonissa, jossa vierähti kolme vuotta puolison roolissa. Suurimman osan urastani ministeriössä olen työskennellyt viestintäosastolla.

Millaisin mielin lähdet hoitamaan tehtävää?

Iloisin ja innostunein mielin. Tehtävä on laaja ja pääsen käyttämään työurani aikana hankkimaani osaamista monipuolisesti. Siirto pienestä edustustosta suureen on mielenkiintoinen haaste. On hienoa palata kymmenien vuosien jälkeen kauniiseen Tukholmaan, jossa olin 16-vuotiaana ensimmäisessä kesätyössäni. Olen myös asunut Uppsalassa nuoruudessani neljä vuotta opiskellen ja töitä tehden, joten siinäkin mielessä on hauska palata Ruotsiin kaikkien näiden vuosien jälkeen ja katsoa miten yhteiskunta on tänä aikana muuttunut.

Olet tehnyt pitkän uran ulkoministeriössä sekä konsulaatissa. Onko konsulaatin toiminta muuttunut sinä aikana?

Paljon on muuttunut. Maailma on ihan eri lailla mallillaan kuin mitä se oli 30 vuotta sitten. Nopeat muutokset globaalissa toimintaympäristössä asettavat koko ulkoasiainhallinnon aivan uudenlaisten tilanteiden eteen.  Suuri muutos on tapahtunut teknologian kehittymisen myötä, esimerkiksi työvälineet ovat aivan toista luokkaa kuin mitä ne olivat aloittaessani ministeriössä ja internetin myötä tiedonsaanti on nopeaa ja helppoa. Digitalisaation kehittyminen on muuttanut käytännön työn tekemistä ja helpottanut mm. asiointia eri viranomaisten kanssa. Toisaalta erilaisten sähköisten tietojärjestelmien käyttö ja yhteensopimattomuus asettavat omat ongelmansa, mikä hankaloittaa työskentelyä.

Lisääntynyt matkailu ja maahanmuutto Suomeen näkyvät kasvavina asiakasmäärinä. Suomalaisia muuttaa yhä enenevässä määrin ulkomaille, mikä puolestaan näkyy edustustoissa lisääntyneenä konsulipalveluiden määränä. Muita muutoksia ovat EU- ja Schengen-maiden välisen yhteistyön lisääntyminen, maahantulopalvelujen ulkoistaminen, kriisitilanteiden kasvu ja konsulipalvelulakimuutosten tuomat konsulipalvelujen uudelleenkohdentamiskysymykset muutamia mainitakseni.

Perhe?

Puoliso ja kolme aikuista lasta.

Harrastukset?

Mökkeily sisältäen marjastuksen ja sienestyksen.

 

Teksti: Niklas Kurki