Kuntavaalit 2021: tilapäisesti ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää kirjeitse

Kuntavaalit lähestyvät! Jos oleskelet tilapäisesti ulkomailla kuntavaalien aikaan, tilaa kirjeäänestysmateriaali oikeusministeriön tilauspalvelusta 18.1.2021 alkaen.

Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin.

Oikeusministeriö tiedotti 6.3.2021, että kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle. Alunperin vaalit oli tarkoitus järjestää sunnuntaina 18.4.2021.

Tätä artikkelia päivitetään uusien päivämäärien osalta niiden vahvistuttua. (Viimeksi päivitetty 8.3.)

Äänioikeus kuntavaaleissa on sidottu asianomaisessa kunnassa asumiseen. Siten esimerkiksi pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset (ulkosuomalaiset) eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.

Kirjeäänestysmahdollisuus

Mikäli olet äänioikeutettu ja oleskelet ulkomailla koko kuntavaalien ajan, voit äänestää kirjeitse. Tilaa kirjeäänestysmateriaali oikeusministeriön tilauspalvelusta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) heti 18.1.2021 alkaen. Materiaalit kannattaa tilata viipymättä, sillä vallitsevat poikkeusolot voivat vaikuttaa postin kulkuun. Kirjeäänestysmateriaalin voi tilata vain ulkomaan osoitteeseen.

Jos epäilet, ettei kirjeäänestysmateriaalin postittaminen onnistu oleskelumaahasi, ole yhteydessä oikeusministeriön vaalipalvelunumeroon tai WhatsApp-viestipalveluun kirjeäänestyssivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) selvittääksesi, voiko materiaalin toimittaa perille kaupallisen kuriiripalvelun välityksellä.    

Voit vaihtoehtoisesti käydä ennakkoäänestämässä ulkomaan ennakkoäänestyspaikoissa Suomen edustustoissa ja/tai niiden toimipisteissä. Tiedot ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista löytyvät oikeusministeriön vaalien tieto- ja tulospalvelussa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Palvelun linkki löytyy myös vaalit.fi-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ehdokasnumerot julkaistaan samaisella sivuilla sen jälkeen, kun ne on vahvistettu.

Suosittelemme, että tilaat kirjeäänestysmateriaalin myös siinä tapauksessa, että suunnittelet äänestäväsi ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä.

Koronapandemian takia ennakkoäänestyksen järjestäminen ilmoitetusti ennakkoäänestyspaikassa ei välttämättä toteudu maan viranomaisten, lyhyelläkin varoitusajalla ilmoittamien, rajoitusten tai sulkujen seurauksena. Kirjeäänestyksen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Tietoa ennakkoäänestyksestä löytyy myös edustustojen verkkosivuilta.

Varmista, että osoitetietosi ovat ajan tasalla

Digi- ja väestötietovirasto lähettää äänioikeusilmoituksen kaikille niille äänioikeutetuille (Äänioikeus – Vaalit(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)), joiden osoite on tiedossa; tietojen tulee olla oikein 26.2.2021 mennessä väestötietojärjestelmässä. Äänioikeusilmoitus lähetetään siis vain Suomen osoitteeseen, koska äänioikeutetun on oltava kirjoilla Suomessa. Äänioikeusilmoituksesta näet osoitteen (oman kuntasi keskusvaalilautakunnan osoite), johon sinun tulee palauttaa äänesi. Varmista siis jo hyvissä ajoin, että yhteystietosi ovat oikein väestötietojärjestelmässä. Lisätietoja:

Äänioikeusrekisteri | Digi- ja väestötietovirasto – Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Äänestäminen ja äänestyspaikat kuntavaaleissa

Äänioikeutettu voi äänestää kuntavaaleissa yhdellä seuraavista tavoista:

KIRJEÄÄNESTÄJÄN MUISTILISTA

  1. Tarkista jo tänään, että osoitetietosi on oikein DVV:ssa. Tietojen tulee olla oikein 26.2.2021 mennessä.
  2. Tilaa kirjeäänestysmateriaali 18.1.2021 alkaen; materiaali kannattaa tilata viipymättä, jos on todennäköistä, että oleskelet ulkomailla äänestyksen ajankohtana. Kirjeäänestysasiakirjat tulee tilata ulkomailla olevaan osoitteeseen.
  3. Tutustu ehdokkaisiin: ehdokkaiden numerot julkaistaan 18.3.2021 (päivämäärä voi muuttua kuntavaalien siirtymisen takia).
  4. Muista että tarvitset kaksi täysi-ikäistä todistajaa.
  5. Voit äänestää kirjeitse heti, kun ehdokkaiden numerot on julkaistu.
  6. Postita kirjeääni heti äänestettyäsi ohjeiden mukaan, jotta äänesi varmasti ehtii perille ajoissa. Kirjeäänen on oltava perillä oman kuntasi keskusvaalilautakunnassa viimeistään 16.4.2021 (päivämäärä voi muuttua kuntavaalien siirtymisen takia).

Kirjeäänestysmateriaalin tilaaminen ajoissa ja äänen palautus

Jos haluat äänestää ulkomailta kirjeitse, on tärkeää, että olet ajoissa liikkeellä! Kirjeäänestysmateriaali kannattaa tilata 18.1.2021, kun tilauspalvelu aukeaa. Huomioithan, että kirjeäänestysasiakirjoja ei voi tilata Suomen osoitteeseen.

Äänestää voi heti, kun ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa ovat tiedossa. Tarvitset kaksi täysi-ikäistä todistajaa. Todistajana ei voi toimia äänestäjän puoliso, lapsi tai vanhempi eikä myöskään vaaleissa ehdokkaana oleva, hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Sen sijaan esim. todistajan kansalaisuudella ei ole väliä.

Huolehdi myös siitä, että postitat kirjeäänesi ajoissa! Poikkeusoloissa postin kulku voi olla hyvin hidasta. Olet itse vastuussa siitä, että kirjeäänesi ehtii perille Suomeen kotikuntasi keskusvaalilautakunnalle. Suosittelemme, että postitat kirjeäänesi heti, kun ehdokasnumerot on vahvistettu ja voit äänestää. Huomaa aikaero! Palautuskuoressa oleva postileima ja/tai päivämäärä voi olla 18.3.2021 tai tämän jälkeinen ajankohta, jotta äänestäminen on tapahtunut vaalilaissa säädetyllä tavalla. Jos kirjeessä oleva postileima/päivämäärä on ennen 18.3.2021, ei kirjeääntä oteta huomioon. Huom! Päivämäärä voi muuttua kuntavaalien siirtymisen takia.

Voit postittaa kirjeen valitsemallasi tavalla (normaalina tai kirjattuna kirjeenä, tai kansainvälistä kuriiripalvelua käyttäen) ja sinun tulee itse maksaa postituskulut. Kirjeäänen on oltava perillä Suomessa kotikuntasi keskusvaalilautakunnassa viimeistään 16.4.2021. Huomioithan, että kirjeääntä ei voi postittaa Suomesta, vaan ainoastaan ulkomailta. Huom! Päivämäärä voi muuttua kuntavaalien siirtymisen takia.

Lisätietoja kirjeäänestysmateriaalin tilauksesta, äänestämisestä ja palauttamisesta:

Kirjeäänestys – Vaalit(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Kirjeäänestyksen ohjevideo: Kirjeäänestysohje – YouTube(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Saat vastauksia kysymyksiin Usein kysytyt kysymykset -sivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)