Koronavirustilanne Ruotsissa – tietoa matkailijoille

Koronavirustilanne Ruotsissa – tietoa matkailijoille

Koronaviruspandemia vaikuttaa matkailuun tällä hetkellä ennennäkemättömällä tavalla. Useat maat sulkevat rajojaan ja asettavat rajoituksia liikkumiseen myös maan sisällä. Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi Suomen valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. alkaen. Liikennettä rajoitetaan näillä näkymin 13.5. asti.

Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. Suomen kansalainen ei tarvitse passia matkustaessaan Ruotsista Suomeen. Kansalaisuus tarkistetaan tarvittaessa rajalla. Pohjoismaiden välillä matkustettaessa on kuitenkin oltava mukana jokin muu viranomaisen myöntämä asiakirja, josta henkilöllisyys voidaan todentaa.

Ulkomailla asuvien suomalaisten kannattaa jäädä asuinmaahansa. Matkustaminen lisää sairastumis-ja tartuntariskiä. 

Liikkuminen Ruotsin ja Norjan vastaisella rajalla on rajoitettua ja vain välttämättömin työmatkaliikenne sallitaan. Työntekijällä pitää olla työnantajan osoittama todistus työn välttämättömyydestä.

Alle olemme koonneet linkkejä, joista löydät lisätietoa matkustamiseen sekä koronavirukseen liittyen.

Ulkoministeriön ohjeet matkailijoiden palaamisesta Suomeen.

Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkailijalle rajanylitysliikenteeseen sisärajoilla eli Suomen ja toisen Schengen-valtion välisessä liikenteessä sekä ulkorajoilla eli Suomen ja Schengeniin kuulumattoman valtion, esimerkiksi Venäjä, välisessä liikenteessä.

Suomen ulkoministeriöltä yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia matkustamiseen sekä koronavirukseen liittyen: Kysymyksiä ja vastauksia

Ruotsin ulkoministeriön tiedotteita ja matkustusrajoituksia.

Ruotsin ulkoministeriöstä yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja vastuksia liittyen liikenteen rajoittamiseen Ruotsin rajoilla

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä, jolloin saat ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteet sähköpostiisi ja tekstiviestinä.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastassa matkailijoita Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Koronavirustartuntariskin minimoimiseksi lentoasemalla ohjataan saapuvia matkustajia toimimaan oikein. Lisätietoja Valtioneuvoston verkkosivulta.