Keittiömestarin suomalaiset joulureseptit
Virittäydy joulun tunnelmaan suurlähetystön keittiömestarin Thomas Larsénin reseptien avulla! Täältä löydät Thomaksen versiot klassisista suomalaisista jouluruoista.
Joulutähdet Aura-juustolla ja lakkahillolla
Ainekset:
1 paketti valmista voitaikinaa .
1 paketti Aura-juustoa tai muuta sinihomejuustoa.
Lakkahilloa.
Kananmunaa voiteluun.
Tee näin:
1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
2. Leikkaa taikina neliöihin, kooltaan noin 10x10 cm. Tee kulmiin viillot keskustaa kohti, mutta jätä keskelle ehjä osa.
3. Laita keskelle keko raastettua sinihomejuustoa ja taita joka toinen kulma keskelle.
4. Voitele kananmunalla.
5. Paista uunissa noin 10 minuuttia, kunnes tortut ovat kullanruskeita.
6. Laita juuston päälle teelusikallinen lakkahilloa.
Männynkerkkä- ja ginigraavattua kirjolohta, sitruuna- ja hunajamarinoituja punajuuria sekä sinappikaalia
Kirjolohi
Ainekset:
600 g kirjolohta
1 dl sokeria
½ dl suolaa
4 rkl pilkottua tilliä
6 kpl. karkeasti jauhettuja valkopippureita
5 cl giniä
2 rkl männynkerkkäjauhetta (myydään netissä tai hyvin varustelluissa terveysliikkeissä, voidaan korvata kuusenkerkillä)
Tee näin:
1. Siisti kala, mutta älä poista nahkaa.
2. Sekoita sokeri, suola, valkopippuri ja männynkerkkäjauhe hyvin.
3. Hiero maustesekoitus ja tilli kirjolohifileen pintaan. Kaada sitten gini kalan päälle ja hiero hiukan lisää.
4. Anna graavautua 24 tuntia jääkaapissa tiukasti suljetussa pussissa.
5. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Punajuuret
Ainekset:
8 punajuurta
1/2 sitruuna ja sen kuori ilman valkoista osaa
1 rkl ruokaöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
Suolaa
Mustapippuria
Sinappikaalia koristeluun
Tee näin:
1. Keitä punajuuret pehmeiksi hyvin suolatussa vedessä kuorineen. Se kestää noin 20-25 minuuttia koosta riippuen.
2. Huuhtele punajuuret nopeasti kylmässä vedessä. Sen jälkeen kuori on helppo ”painaa” pois sormilla.
3. Leikkaa kauniiksi lohkoiksi, valuta punajuurille hunajaa, raasta päälle sitruunan kuorta ja purista sekaan sitruunan mehu. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
4. Valmista mielellään punajuuret samalla kertaa, kun teet graavatun kalan, jotta molemmat saavat maustua yhtä kauan.
5. Asettele punajuuret kauniisti vadille tai lautaselle kirjolohen ja sinappikaalin kanssa.
Bataattilaatikko palsternakalla, rakuunalla ja inkiväärillä
Ainekset:
1 kg bataatteja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 keskisuurta palsternakkaa
2 rkl (mieluiten) tuoretta, pilkottua rakuunaa (voidaan korvata kuivatulla)
1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
1 litra vettä
½ dl vaaleaa siirappia
3 munankeltuaista
2 dl kermaa
2 rkl korppujauhoa
½ dl sulatettua voita
2 tl suolaa
Karkeaksi jauhettua mustapippuria
Korppujauhoa päälle siroteltavaksi ennen paistamista
Tee näin:
1. Kuori bataatit, sipuli, valkosipulinkynnet, palsternakat ja inkivääri. Paloittele juurekset ja sipulit. Raasta inkivääri ja keitä juurekset sekä sipulit pehmeiksi miedolla lämmöllä. Säästä sitten desilitra keitinvettä ja kaada loppu vesi pois.
2. Soseuta hyvin perunanuijalla ja anna jäähtyä.
3. Sekoita munankeltuaiset, kerma ja korppujauhot, ja anna turvota noin 10 minuuttia.
4. Sekoita munaseos, juureseos, sulatettu voi, rakuuna, siirappi, suola ja mustapippuri, sekä hiukan juuresten keitinlientä, tasaiseksi massaksi.
5. Kaada mieleiseesi uunivuokaan, ripottele päälle ohut kerros korppujauhoja ja paista 175 asteessa noin puolitoista tuntia.
Riisipuuroa rahkan, mausteisten klementiinien ja suolaisten, karamellisoitujen manteleiden kera
Ensimmäinen päivä
Riisipuuro
Ainekset:
2 dl puuroriisiä
4 dl vettä
7 dl maitoa
1 kanelitanko
0,5 tl suolaa
Tee näin:
1. Kiehuta riisi, vesi, suola ja kanelitanko, ja anna anna kiehua hiljallleen 10 minuuttia.
2. Lisää maito ja keitä hiljalleen noin 35 minuuttia.
3. Jäähdytä seuraavaa päivää varten.
Klementiinit
Ainekset:
5 klementiiniä, kuorittuina, lohkottuina ja putsattuina kuoren valkoisista osista
5 dl vettä
5 dl sokeria
1 appelsiini; mehu ja raastettu kuori
2 sitruunaa; mehu ja raastettu kuori
1 vaniljatanko; sekä siemenet irrotettuina että itse tanko
0,5g sahramia
1 laakerinlehti
5 kokonaista mustapippuria
5 kokonaista roseepippuria
5 kokonaista kardemumman siementä
3 mausteneilikkaa
½ kuorittu ja ohueksi viipaloitu, keskikokoinen inkivääri
1 tähtianis
1 kanelitanko
Tee näin:
1. Sekoita vesi, sokeri, sitruuna- ja appelsiininmehu sekä niiden raastettu kuori sahramin ja muiden mausteiden kanssa.
2. Kiehauta kunnolla ja jätä maustumaan noin puoleksi tunniksi.
3. Valmistele sillä välin klementiinilohkot ja laita ne kulhoon.
4. Kiehauta sitten mausteliemi uudelleen, siivilöi pois mausteet ja anna jäähtyä hieman. Kaada klementiinien päälle ja anna marinoitua yön yli.
Mantelit
Ainekset:
1 dl kuorittuja manteleita
¼ sitruunaa (mehu)
2 dl sokeria
3 rkl voita
Pari hyppysellistä hiutalesuolaa
Tee näin:
1. Laita sokeri ja sitruunanmehu paistinpannuun. Lämmitä varovasti vaaleaksi karamelliksi ja lisää siihen mantelit sekä suola. Sekoita ja anna kuumentua. Kun mantelit alkavat ”paukkua” lisää voi ja sekoita.
2. Anna jäähtyä leivinpaperilla ja rouhi suuriksi palasiksi.
Toinen päivä
Ainekset:
2 dl rahkaa
1 dl smetanaa
2 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
Tee näin:
1. Vispaa rahka ja smetana kuohkeaksi, kääntele puuron joukkoon yhdessä tomu- ja vaniljasokerin kanssa.
2. Tarjoile klementiinien ja mausteliemen kanssa, ja sirottele annosten päälle rapeita manteleita.
Sahramimunkkeja vaniljatäytteellä ja appelsiinisokerilla
Vaniljatäyte
Ainekset:
250 g maitoa
1 vaniljatanko
3 kananmunan keltuaista
60 g sokeria
20 g maissitärkkelystä
15 g suolatonta voita
Tee näin:
- Kaada maito kattilaan.
- Jaa vaniljatanko kahtia pitkittäin.
- Irrota siemenet ja lisää ne sekä itse tanko maitoon.
- Keitä maito kiehuvaksi.
- Poista kattila levyltä ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia.
- Poista vaniljatanko.
- Vispaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kulhossa.
- Kaada maito munasekoitukseen vispaten koko ajan.
- Vispaa kunnes sekoitus on täysin sileää.
- Kaada sekoitus takaisin kattilaan.
- Lämmitä hiljalleen, koko ajan vispaten, ja kiehauta.
- Lisää voi.
- Poista sekoitus levyltä ja vispaa sileäksi.
- Siivilöi sekoitus.
- Peitä lopuksi kelmulla ja laita jääkaappiin.
(Jos ajasta tekee tiukkaa, voi korvata itsetehdyn vaniljatäytteen valmiilla vaniljakastikkeella.)
Sahramimunkit
Ainekset:
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 paketti sahramia (0,5 g)
1 dl maitoa
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
Hyppysellinen suolaa
1 tl kaademummaa rouhittuna
1 muna
4.5 dl jauhoja (270g)
(Friteeraukseen 1 l neutraalia öljyä)
Tee näin:
- Lämmitä maito sahramin kanssa 37 asteeseen.
- Murenna hiiva kulhoon.
- Lisää sahramimaito ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
- Lisää 1,5 dl (90 g) jauhoista ja sekoita löysäksi taikinaksi.
- Lisää voi, sokeri, muna, kaardemumma ja loput jauhot. Sekoita jänteväksi taikinaksi.
- Anna kohota noin puoli tuntia.
- Vaivaa ilma pois taikinasta ja muotoile se sitten tangoksi, jonka jaat 12 yhtä suureen palaan. Pyörittele niistä pullia.
- Anna kohota puoli tuntia, ja tee sillä välin appelsiinisokeri.
- Lämmitä öljy 180 asteeseen.
- Friteeraa muutama munkki kerrallaan, noin kaksi minuuttia per puoli.
- Laita munkit hetkeksi talouspaperin päälle ja pyörittele ne sen jälkeen appelsiinisokerissa.
- Kun munkit ovat jäähtyneet, pursota sisään vaniljatäyte.
Appelsiinisokeri
Ainekset:
2 dl sokeria
2 appelsiinia
Tee näin:
- Huuhtele appelsiinit huolellisesti kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin.
- Raasta kuori ja sekoita se sokerin kanssa oranssiksi sokeriksi.
Kahvisuklaamousse Marianne-karkeilla
Ainekset:
2 dl kermaa
½ dl kokonaisia kahvipapuja
100 g maitosuklaata
1 pussi Marianne-karamelleja
Tee näin:
- Kiehauta kerma kahvipapujen kanssa ja anna seistä 15 minuuttia. Paloittele sillä aikaa suklaa.
- Kiehauta kerma uudelleen. Siivilöi pois kahvipavut ja lisää suklaa kermaan. Sekoita, kunnes suklaapalat ovat sulaneet. Peitä ja laita jääkaappiin kolmeksi tunniksi.
- Murskaa Marianne-karkit morttelissa.
- Kun suklaakerma on ollut jääkaapissa kolme tuntia, vispaa se sileäksi mousseksi. Ole varovainen! Jos vispaat liian voimakkaasti, kermasta tulee rakeista.
- Pursota kauniisiin tarjoilumaljoihin ja sirottele päälle Marianne-rouhetta.
Lakritsipannacottalla ja sitruunamarengilla täytetyt tarteletit
Murutaikina (Marco Pierre Whiten reseptin mukaan)
Ainekset:
333 g jauhoja
116 g sokeria
166 g huoneenlämpöistä, paloiteltua voita
Pestyn sitruunan raastettu kuori
1 muna
Tee näin:
- Siivilöi sokeri ja jauhot kulhoon.
- Sekoita joukkoon sitruunan kuori ja voi, ja nypi muruiseksi taikinaksi.
- Vispaa muna, lisää se kulhoon ja sekoita taikinaksi. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi.
- Painele taikina haluamiisi metallimuotteihin reunoja myöten. Tee haarukalla reikiä pohjiin, jotta ilma pääsee pois paistaessa.
- Laita muotit pakastimeen kahdeksi tunniksi.
- Paista suoraan pakastimesta kullanruskeiksi 190 asteessa, noin 3-4 minuuttia.
- Anna jäähtyä, irrota kuoret varovaisesti muoteista ja laita ne pakastimeen.
Lakritsipannacotta
Ainekset:
2,5 dl kermaa
10 murskattuja Tyrkisk peber-karamelleja
1 liivatelehti
Tee näin:
- Upota liivatelehti kylmään veteen pehmenemään.
- Keitä varovaisesti kermaa ja karamelleja, kunnes ne ovat liuenneet.
- Vispaa liivatelehti kermasekoitukseen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Annostele pannacotta-täyte jäädytettyihin murutaikinakuoriin. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Tee sillä välin italialainen sitruunamarenki.
Italialainen sitruunamarenki
Ainekset:
100 g kananmunan valkuaista
Yhden sitruunan raastettu kuori ja ¼ sitruunan mehu
200 g sokeria
50 g vettä
Tee näin:
- Keitä sokeri ja vesi 120-125 asteeseen.
- Lisää sitruunan kuori ja mehu kananmunan valkuaiseen. Ala vispata munaa, kun sokeriliemi on 110-asteista.
- Lisää kuuma sokeriliemi vispattuun kananmunaan ohuena norona valuttaen, koko ajan vispaten.
- Vispaa marenkia voimakkaasti muutama minuutti. Pienennä sitten tehoa ja vispaa kunnes marenki on huoneenlämpöistä. (Nyt marengin voi halutessaan pakastaa ja käyttää myöhemmin.)
Ota esiin tarteletit ja pursota marenki niiden päälle haluamallasi tavalla. Polta marenki kauniin ruskeaksi kaasupolttimella.