Keittiömestarin suomalaiset joulureseptit

Virittäydy joulun tunnelmaan suurlähetystön keittiömestarin Thomas Larsénin reseptien avulla! Täältä löydät Thomaksen versiot klassisista suomalaisista jouluruoista.

Joulutähdet Aura-juustolla ja lakkahillolla

Foto: Elna Nykänen Andersson

Ainekset:
1 paketti valmista voitaikinaa .

1 paketti Aura-juustoa tai muuta sinihomejuustoa.

Lakkahilloa.

Kananmunaa voiteluun.

Tee näin:
1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

2. Leikkaa taikina neliöihin, kooltaan noin 10x10 cm. Tee kulmiin viillot keskustaa kohti, mutta jätä keskelle ehjä osa.

 

3. Laita keskelle keko raastettua sinihomejuustoa ja taita joka toinen kulma keskelle.

4. Voitele kananmunalla.

5. Paista uunissa noin 10 minuuttia, kunnes tortut ovat kullanruskeita.

6. Laita juuston päälle teelusikallinen lakkahilloa.

Männynkerkkä- ja ginigraavattua kirjolohta, sitruuna- ja hunajamarinoituja punajuuria sekä sinappikaalia

Foto: Elna Nykänen Andersson

Kirjolohi

Ainekset:
600 g kirjolohta

1 dl sokeria

½ dl suolaa

4 rkl pilkottua tilliä

6 kpl. karkeasti jauhettuja valkopippureita

5 cl giniä

 

2 rkl männynkerkkäjauhetta (myydään netissä tai hyvin varustelluissa terveysliikkeissä, voidaan korvata kuusenkerkillä)
 

Tee näin:

1. Siisti kala, mutta älä poista nahkaa.

2. Sekoita sokeri, suola, valkopippuri ja männynkerkkäjauhe hyvin.

3. Hiero maustesekoitus ja tilli kirjolohifileen pintaan. Kaada sitten gini kalan päälle ja hiero hiukan lisää.

4. Anna graavautua 24 tuntia jääkaapissa tiukasti suljetussa pussissa.

5. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Punajuuret

Ainekset:

8 punajuurta

1/2 sitruuna ja sen kuori ilman valkoista osaa

1 rkl ruokaöljyä

1 rkl juoksevaa hunajaa

Suolaa

Mustapippuria

Sinappikaalia koristeluun

Tee näin:

1. Keitä punajuuret pehmeiksi hyvin suolatussa vedessä kuorineen. Se kestää noin 20-25 minuuttia koosta riippuen.

2. Huuhtele punajuuret nopeasti kylmässä vedessä. Sen jälkeen kuori on helppo ”painaa” pois sormilla.

3. Leikkaa kauniiksi lohkoiksi, valuta punajuurille hunajaa, raasta päälle sitruunan kuorta ja purista sekaan sitruunan mehu. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.  

4. Valmista mielellään punajuuret samalla kertaa, kun teet graavatun kalan, jotta molemmat saavat maustua yhtä kauan.

5. Asettele punajuuret kauniisti vadille tai lautaselle kirjolohen ja sinappikaalin kanssa.  

Bataattilaatikko palsternakalla, rakuunalla ja inkiväärillä

Foto: Elna Nykänen Andersson

Ainekset:

1 kg bataatteja

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

3 keskisuurta palsternakkaa

2 rkl (mieluiten) tuoretta, pilkottua rakuunaa (voidaan korvata kuivatulla)

1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä

1 litra vettä

½ dl vaaleaa siirappia

3 munankeltuaista

2 dl kermaa

2 rkl korppujauhoa

½ dl sulatettua voita

2 tl suolaa

Karkeaksi jauhettua mustapippuria

Korppujauhoa päälle siroteltavaksi ennen paistamista

Tee näin:

1. Kuori bataatit, sipuli, valkosipulinkynnet, palsternakat ja inkivääri. Paloittele juurekset ja sipulit. Raasta inkivääri ja keitä juurekset sekä sipulit pehmeiksi miedolla lämmöllä. Säästä sitten desilitra keitinvettä ja kaada loppu vesi pois.

2. Soseuta hyvin perunanuijalla ja anna jäähtyä.

3. Sekoita munankeltuaiset, kerma ja korppujauhot, ja anna turvota noin 10 minuuttia.

4. Sekoita munaseos, juureseos, sulatettu voi, rakuuna, siirappi, suola ja mustapippuri, sekä hiukan juuresten keitinlientä, tasaiseksi massaksi.

5. Kaada mieleiseesi uunivuokaan, ripottele päälle ohut kerros korppujauhoja ja paista 175 asteessa noin puolitoista tuntia.

Riisipuuroa rahkan, mausteisten klementiinien ja suolaisten, karamellisoitujen manteleiden kera

Ensimmäinen päivä

Foto: Elna Nykänen Andersson Riisipuuro

 Ainekset:

2 dl puuroriisiä

4 dl vettä

7 dl maitoa

1 kanelitanko

0,5 tl suolaa

Tee näin:

1. Kiehuta riisi, vesi, suola ja kanelitanko, ja anna anna kiehua hiljallleen 10 minuuttia. 

2. Lisää maito ja keitä hiljalleen noin 35 minuuttia.

3. Jäähdytä seuraavaa päivää varten.

Klementiinit

Ainekset:

5 klementiiniä, kuorittuina, lohkottuina ja putsattuina kuoren valkoisista osista

5 dl vettä

5 dl sokeria

1 appelsiini; mehu ja raastettu kuori

2 sitruunaa; mehu ja raastettu kuori

1 vaniljatanko; sekä siemenet irrotettuina että itse tanko

0,5g sahramia

1 laakerinlehti

5 kokonaista mustapippuria

5 kokonaista roseepippuria

5 kokonaista kardemumman siementä

3 mausteneilikkaa

½ kuorittu ja ohueksi viipaloitu, keskikokoinen inkivääri

1 tähtianis

1 kanelitanko

Tee näin:

1. Sekoita vesi, sokeri, sitruuna- ja appelsiininmehu sekä niiden raastettu kuori sahramin ja muiden mausteiden kanssa.

2. Kiehauta kunnolla ja jätä maustumaan noin puoleksi tunniksi.

3. Valmistele sillä välin klementiinilohkot ja laita ne kulhoon.

4. Kiehauta sitten mausteliemi uudelleen, siivilöi pois mausteet ja anna jäähtyä hieman. Kaada klementiinien päälle ja anna marinoitua yön yli.

Mantelit

Ainekset:

1 dl kuorittuja manteleita

¼ sitruunaa (mehu)

2 dl sokeria

3 rkl voita

Pari hyppysellistä hiutalesuolaa

Tee näin:

1. Laita sokeri ja sitruunanmehu paistinpannuun. Lämmitä varovasti vaaleaksi karamelliksi ja lisää siihen mantelit sekä suola. Sekoita ja anna kuumentua. Kun mantelit alkavat ”paukkua” lisää voi ja sekoita.

2. Anna jäähtyä leivinpaperilla ja rouhi suuriksi palasiksi.

Toinen päivä

Ainekset:

2 dl rahkaa

1 dl smetanaa

2 rkl tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

Tee näin:

1. Vispaa rahka ja smetana kuohkeaksi, kääntele puuron joukkoon yhdessä tomu- ja vaniljasokerin kanssa.

2. Tarjoile klementiinien ja mausteliemen kanssa, ja sirottele annosten päälle rapeita manteleita. 

Sahramimunkkeja vaniljatäytteellä ja appelsiinisokerilla

Foto: Elna Nykänen Andersson Vaniljatäyte

Ainekset:

250 g maitoa

1 vaniljatanko

3 kananmunan keltuaista

60 g sokeria

20 g maissitärkkelystä

15 g suolatonta voita

Tee näin:

 

  1. Kaada maito kattilaan.
  2. Jaa vaniljatanko kahtia pitkittäin.
  3. Irrota siemenet ja lisää ne sekä itse tanko maitoon.
  4. Keitä maito kiehuvaksi.
  5. Poista kattila levyltä ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia.
  6. Poista vaniljatanko.
  7. Vispaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kulhossa.
  8. Kaada maito munasekoitukseen vispaten koko ajan.
  9. Vispaa kunnes sekoitus on täysin sileää.
  10. Kaada sekoitus takaisin kattilaan.
  11. Lämmitä hiljalleen, koko ajan vispaten, ja kiehauta.
  12. Lisää voi.
  13. Poista sekoitus levyltä ja vispaa sileäksi.
  14. Siivilöi sekoitus.
  15. Peitä lopuksi kelmulla ja laita jääkaappiin.

(Jos ajasta tekee tiukkaa, voi korvata itsetehdyn vaniljatäytteen valmiilla vaniljakastikkeella.)

Sahramimunkit

Ainekset:

50 g voita (huoneenlämpöistä)

1 paketti sahramia (0,5 g)

1 dl maitoa

25 g hiivaa

2 rkl sokeria

Hyppysellinen suolaa

1 tl kaademummaa rouhittuna

1 muna

4.5 dl jauhoja (270g)

(Friteeraukseen 1 l neutraalia öljyä)

Tee näin:

  1. Lämmitä maito sahramin kanssa 37 asteeseen.
  2. Murenna hiiva kulhoon.
  3. Lisää sahramimaito ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  4. Lisää 1,5 dl (90 g) jauhoista ja sekoita löysäksi taikinaksi.
  5. Lisää voi, sokeri, muna, kaardemumma ja loput jauhot. Sekoita jänteväksi taikinaksi.
  6. Anna kohota noin puoli tuntia.
  7. Vaivaa ilma pois taikinasta ja muotoile se sitten tangoksi, jonka jaat 12 yhtä suureen palaan. Pyörittele niistä pullia.  
  8. Anna kohota puoli tuntia, ja tee sillä välin appelsiinisokeri.
  9. Lämmitä öljy 180 asteeseen.
  10. Friteeraa muutama munkki kerrallaan, noin kaksi minuuttia per puoli. 
  11. Laita munkit hetkeksi talouspaperin päälle ja pyörittele ne sen jälkeen appelsiinisokerissa.
  12. Kun munkit ovat jäähtyneet, pursota sisään vaniljatäyte.   

Appelsiinisokeri

Ainekset:

2 dl sokeria

2 appelsiinia

Tee näin:

  1. Huuhtele appelsiinit huolellisesti kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin.
  2. Raasta kuori ja sekoita se sokerin kanssa oranssiksi sokeriksi.

Kahvisuklaamousse Marianne-karkeilla

Foto: Elna Nykänen Andersson Ainekset:

2 dl kermaa

½ dl kokonaisia kahvipapuja

100 g maitosuklaata

1 pussi Marianne-karamelleja

Tee näin:

  1. Kiehauta kerma kahvipapujen kanssa ja anna seistä 15 minuuttia. Paloittele sillä aikaa suklaa.
  2. Kiehauta kerma uudelleen. Siivilöi pois kahvipavut ja lisää suklaa kermaan. Sekoita, kunnes suklaapalat ovat sulaneet. Peitä ja laita jääkaappiin kolmeksi tunniksi.
  3. Murskaa Marianne-karkit morttelissa.
  4. Kun suklaakerma on ollut jääkaapissa kolme tuntia, vispaa se sileäksi mousseksi. Ole varovainen! Jos vispaat liian voimakkaasti, kermasta tulee rakeista.
  5. Pursota kauniisiin tarjoilumaljoihin ja sirottele päälle Marianne-rouhetta.

Lakritsipannacottalla ja sitruunamarengilla täytetyt tarteletit

Foto: Elna Nykänen Andersson Murutaikina (Marco Pierre Whiten reseptin mukaan)

Ainekset:

333 g jauhoja

116 g sokeria

166 g huoneenlämpöistä, paloiteltua voita

Pestyn sitruunan raastettu kuori

1 muna

Tee näin:

  1. Siivilöi sokeri ja jauhot kulhoon.
  2. Sekoita joukkoon sitruunan kuori ja voi, ja nypi muruiseksi taikinaksi.
  3. Vispaa muna, lisää se kulhoon ja sekoita taikinaksi. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi. 
  4. Painele taikina haluamiisi metallimuotteihin reunoja myöten. Tee haarukalla reikiä pohjiin, jotta ilma pääsee pois paistaessa. 
  5. Laita muotit pakastimeen kahdeksi tunniksi.
  6. Paista suoraan pakastimesta kullanruskeiksi 190 asteessa, noin 3-4 minuuttia.
  7. Anna jäähtyä, irrota kuoret varovaisesti muoteista ja laita ne pakastimeen.

Lakritsipannacotta

Ainekset:

2,5 dl kermaa                            

10 murskattuja Tyrkisk peber-karamelleja

1 liivatelehti

Tee näin:

  1. Upota liivatelehti kylmään veteen pehmenemään.
  2. Keitä varovaisesti kermaa ja karamelleja, kunnes ne ovat liuenneet.
  3. Vispaa liivatelehti kermasekoitukseen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  4. Annostele pannacotta-täyte jäädytettyihin murutaikinakuoriin. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Tee sillä välin italialainen sitruunamarenki.
  5.  

Italialainen sitruunamarenki

Ainekset:

100 g kananmunan valkuaista

Yhden sitruunan raastettu kuori ja ¼ sitruunan mehu

200 g sokeria

50 g vettä

Tee näin: 

  1. Keitä sokeri ja vesi 120-125 asteeseen.
  2. Lisää sitruunan kuori ja mehu kananmunan valkuaiseen. Ala vispata munaa, kun sokeriliemi on 110-asteista.
  3. Lisää kuuma sokeriliemi vispattuun kananmunaan ohuena norona valuttaen, koko ajan vispaten. 
  4. Vispaa marenkia voimakkaasti muutama minuutti. Pienennä sitten tehoa ja vispaa kunnes marenki on huoneenlämpöistä. (Nyt marengin voi halutessaan pakastaa ja käyttää myöhemmin.)   

Ota esiin tarteletit ja pursota marenki niiden päälle haluamallasi tavalla. Polta marenki kauniin ruskeaksi kaasupolttimella.