Göteborgin kunniapääkonsulaatin toimipiste suljetaan

Göteborgin kunniapääkonsulaatin toimipiste suljetaan

Suomen kunniapääkonsulaatin toimipiste Göteborgissa suljetaan 1.6.2021. Kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään kuitenkin toimipisteen tiloissa 4.–5.6. Kunniapääkonsuli Heli van der Valk jatkaa tehtävässään edustaen Suomea ja hoitaen tiettyjä konsuliasioita.

Ulkoministeriö on päättänyt sulkea Suomen kunniapääkonsulaatin toimipisteen Göteborgissa. Sulkemispäivämäärä on 1.6.2021.

Päätöksen taustalla on Ulkoministeriön pyrkimys keskittää konsulipalveluita suurempiin palvelukeskuksiin. Göteborgin toimipisteen asiakasmäärä on vähäinen suhteessa sen tiloihin ja resursseihin. Nyt palvelut sulautetaan Tukholman suurlähetystöön.

”Ymmärrän, että joillekin alueen suomalaisille esimerkiksi passin hakemisesta ja uusimisesta voi tulla aiempaa työläämpää. Asiakkaita on kuitenkin ollut sen verran vähän, ettei toimipisteen ylläpitäminen ole enää mahdollista,” sanoo Liisa Talonpoika, Suomen suurlähettiläs Tukholmassa. ”Tästä huolimatta olen luottavaisin mielin sen suhteen, että Suomi on jatkossakin edustettuna Göteborgissa. Meillä on kaupungissa pätevä ja arvostettu kunniapääkonsuli Heli van der Valk, minkä lisäksi muun muassa suurlähetystön ja Business Finlandin henkilökunta pitävät yllä verkostoja alueella.”

Kunniapääkonsuli edustaa Suomea omalla paikkakunnallaan

Suomella on Ruotsissa laaja verkosto kunniakonsuleita, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa suomalaisten oikeuksien valvominen, Suomen ja Ruotsin kaupallis-taloudellisten suhteiden edistäminen sekä Suomen maakuvan vahvistaminen omalla paikkakunnallaan. Kunniakonsulit voivat myös neuvoa Ruotsissa oleskelevia Suomen kansalaisia ja ottaa vastaan joitakin notaarintodistuksia.

Vierailut Tukholman konsulaatissa ajanvarauksella

Passien, henkilökorttien ja useimpien notaariasioiden hoito keskitetään jatkossa Tukholman suurlähetystön yhteydessä toimivaan konsulaattiin. Asiointi konsulaatissa tapahtuu ajanvarauksella, joka tehdään lähetystön verkkosivulla (avautuu uuteen ikkunaan).

Ajanvarausjärjestelmä otettiin käyttöön kesällä koronaepidemian vuoksi.

”Koronaturvallisuuden ohella järjestelmän hyvä puoli on, että asiakkaita saapuu nyt tasaisena virtana päivän aikana sen sijaan, että konsulaattiin pääsisi syntymään ruuhkaa. Näin asiakkaat välttyvät jonoilta paikan päällä ja henkilökunta kykenee palvelemaan jokaista henkilöä rauhassa,” kertoo Talonpoika.

Kuntavaalien ennakkoäänestys myös Göteborgissa

Suomessa järjestetään kuntavaalit sunnuntaina 13.6.2021. Suomen suurlähetystö järjestää ennakkoäänestyksen Tukholman suurlähetystössä 2.5.6.2021 ja Göteborgin kunniapääkonsulaatin toimipisteessä 4.5.6. Tarkat kellonajat tiedotetaan heti, kun ne vahvistuvat.

Äänioikeus kuntavaaleissa on sidottu asianomaisessa kunnassa asumiseen. Siten esimerkiksi pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset (ulkosuomalaiset) eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.